SAVJETI

Nije drama kad se trogodišnjaci pokoškaju

Dijete treba znati da kad se s nekim druži ponekad mora doći do svađe, ponekad će mu se desiti da pretrpi nepravdu, ali je i to sastavni dio života

Svađe među djecom su svakodnevica. Ilustracija

"Bebe i mame"

5.3.2019

Kada vaš trogodišnjak koji se igra s djecom u parku ili ste ga došli uzeti iz vrtića dođe do vas uplakan, iznerviran, ili možda s ogrebotinama, znate li šta vam je činiti? 

Mnogi su roditelji tada u dilemi. Uzdržati se nije lako, ali uspijete li prvih nekoliko puta, kasnije će se to podrazumijevati.

Najprije dijete saslušajte ga pažljivo. Zatim, ne pravite čestu roditeljsku grešku - nikada nemojte učiti dijete da pravi razliku među svojim vršnjacima! Nemojte mu savjetovati da se sa nekom djecom više ne druži, jer ga je neko povrijedio.

Budite objektivni

Pomozite mu da nađe način za pomirenje. Medutim, ukoliko se u vrtiću vašeg djeteta stalno dešavaju agresivni ispadi nekoliko pojedinaca, porazgovarajte

sa vaspitačima ili roditeljima te djece.

Pritom budite objektivni. Ne može vaše dijete uvijek biti u pravu. I ne preuveličavajte ono što se dogodilo. Objasnite mu da ako ga je neko dijete povrijedilo - možda se osjetilo izazvanim, možda je mislilo da za takav napad ima razloge.

Neka zna da tokom druženja ponekad mora doći do svađe, ponekad će mu se desiti da pretrpi nepravdu, ali je i to sastavni dio života.

Ne stišavajte mu emocije

Pustite ga da se isplače. Tek tada će biti sposobno racionalno razmišljati o onome što se dogodilo. Kao i kod odraslih, mnogo nagomilanih emocija kao što su bijes, razočarenja i tuga ispoljit će se kad se najmanje nadate na potpuno nevažnom povodu.

Nikad ne recite: "Ja ću to srediti". Dijete od vas očekuje razumijevanje i utjehu, a ne da vi rješavate njegove probleme. Naučite ga da razmišlja i da zajedno s vama nalazi rješenje, sve dok jednog dana za to ne bude i samo sposobno.

U zajedničkom traženju rješenja ne potičite ga da ikada udari prvi, niti ga savjetujte da koristi silu. Izrazito je teško zahtijevati od njega da na udarac ne odgovori udarcem. Nije dobro insistirati na tom principu, jer to znači: upućivati ga da postane bojažljivo.

Dijete se vrlo brzo generalizacijom može početi bojati i bježati od druge djece i kada za to nema razloga.

VAŽNO

Vrlo je važno kakav ćete stav vi zauzeti u svim ovim "konfliktnim" situacijama, jer vašim pravilnim postupanjem doprinijet ćete da dijete na vrijeme shvati pojam odgovornosti i relativnosti pravde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.