METODE

Homeopatija - pomoć trudnicama i bebama

Homeopatski lijekovi su zbog velike razrijeđenosti potpuno sigurni i ne izazivaju nikakve štetne efekte

U trudnoći može pomoći kod mučnine, bolova, visokog pritiska.... Ilustracija

"Bebe i mame"

6.3.2019

Homeopatija je metoda liječenja kojom se pokušava izliječiti ili ublažiti razne bolesti pomoću biljnih, mineralnih i hemijski proizvedenih mješavina prirodnih supstanci koje se, po određenom postupku, razrjeđuju do gotovo neznatne doze.  

Osnovni princip ove vrste liječenja je princip „slično se liječi sličnim“, što znači da se bolest može izliječiti supstancom koja je u stanju proizvesti simptome slične onima od kojih pati bolesnik. Homeopatija, dakle, stimulira kod bolesne osobe vlastiti prirodni kapacitet samoizlječenja.

Šta liječi

Homeopatija primjenjuje supstance koje su istovjetne energiji tijela. Potreban je minimalan nivo vitalne energije kako bi tijelo uopće moglo reagirati na homeopatski tretman.

Ovaj vid liječenja najčešće se koristi u liječenju gripe, prehlade, kašlja, alergija, ekcema, glavobolja, PMS, artritisa itd.

Zdravstvene vlasti u Njemačkoj, USA, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Austriji prihvatile su homeopatiju koju prakticiraju kvalificirani liječnici - homeopati.

Neke zemlje imaju i svoje homeopatske farmakopeje, homeopatske lijekove i liječenje u homeopatskim bolnicama plaća zdravstveno osiguranje.

Homeopatski lijekovi su zbog velike razrijeđenosti potpuno sigurni i ne izazivaju nikakve štetne efekte. Mogu se uzimati u bilo kojem vremenskom intervalu, a kod akutnih simptoma poboljšanje bi trebalo nastupiti već nakon nekoliko uzetih doza.

Kako uzimati lijek

Ovi lijekovi se mogu uzimati uz već propisanu terapiju, odnosno uz sve druge lijekove koje pacijent pije, a može se napraviti razmak od pola sata između dva lijeka.

Službeno homeopatsko stajalište jeste da je najbolje izbjegavati uzimanje bilo kojih lijekova za vrijeme trudnoće, pa tako i homeopatskih. Iako je ovo zvanični stav, homeopatija može biti od neprocjenjive pomoći tokom trudnoće, za vrijeme i nakon porođaja.

Mala djeca brže reagiraju na homeopatske lijekove od odraslih. Svaka homeopatska firma ima i program za bebe i djecu.

Pomoć trudnicama

- U trudnoći može pomoći kod mučnine, bolova, visokog pritiska, nesanice, krvarenja i straha od porođaja;

- Za vrijeme porođaja pomaže kod bolova i nedovoljno jake kontrakcije;

- Nakon porođaja pomaže majci kod bolova, nedovoljnog mlijeka, bolnih grudi, poslijeporođajne depresije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.