OPASNOSTI Ne ugrožavajte zdravlje svog djeteta

Pasivno pušenje je smrtonosno

Duhanski dim je otrov koji ugrožava zdravlje i život bebe još u majčinom trbuhu

"Bebe i mame"

Djeca su izuzetno osjetljiva na duhanski dim

Foto: Ilustracija


Pasivno pušenje na dječije zdravlje djeluje mnogo gore nego što se dosad mislilo, što pokazuje najnovija medicinska dokumentacija. Ono je, zapravo, smrtonosno.  

Evo činjenica:

1. Kod još nerođene djece tokom devet mjeseci majčine trudnoće pušenje izaziva ozbiljne smetnje rasta, a porođajna težina je za 400 grama manja ako majka puši 20 cigareta dnevno.

2. Povećan je i broj neuspjelih začeća, pobačaja i mrtvorođene djece, perinatalna smrtnost povećana je za 150 procenata.

3. Iznenadna smrt u kolijevci kod dojenčadi češća je za osam do 16 puta. U kasnijem periodu života, kod školske djece mnogo je više predebelih među onima čija je majka pušila tokom trudnoće.

I poslije rođenja djeca su izuzetno osjetljiva na duhanski dim, jer njihovi organi i imuni sistem još nisu zreli.

Izloženost štetnim materijama tokom pasivnog pušenja kod djece je mnogo veća jer ona, s obzirom na svoju težinu, moraju udisati više zraka nego odrasle osobe.

4. Pušenje u dječijoj blizini dodatno oštećuje osjetljivo dječije plućno tkivo i podstiče nastanak i razvitak astme, teških infekcija dišnih putova (50-100 procentno češće) i na duže staze i rak pluća.

5. Roditelji, naročito majke, koji uživaju u plavom dimu cigarete morali bi se zamisliti i nad činjenicom da potomci pušača u ranom djetinjstvu dva-tri puta češće imaju upalu srednjeg uha i četiri do sedam puta češće upalu moždanih ovojnica.

6. Uznemiruje činjenica da kod nas gotovo 70 procenata djece mlađe od šest godina živi u domaćinstvu u kojem puši jedan, a često i oba roditelja. Što je još gore, djeca roditelja nepušača izložena su dimu čim izađu vani - jer koad nas nema efikasne zabrane pušenja u javnim objektima.

Šta raditi

- Prije svega, ne pušite u prisustvu djece (mada bi najbolje bilo da postanete nepušači!).

- Ako pušite u svom automobilu, vi ste neprijatelj svoje djece. Koncentracija otrovnih materija u tako malom prostoru izuzetno je visoka. Ako vozite dijete, ne smijete pušiti.

- Roditelji, za dobro svoje djece zahtijevajte zabranu pušenja u objektima u kojima borave vaši mališani. Tu spadaju dječiji vrtići i obdaništa, škole, sportski objekti, trgovački centri, sve javne ustanove, ugostiteljski objekti, autobusi i ostala sredstva javnog prevoza.

- Liječnici i zdravstvene ustanove trebali bi napokom organizirati programe za odvikavanje od pušenja. To je posebno važan zadatak ginekologa, ali i drugih zdravstvenih radnika.

Više o temi Dijete

PREHRANA
Šareno na dječijem jelovniku
NA VRH

Podijeli članak na