ZNAKOVI

Dijete je zdravo – zašto onda povraća?

Povraćanje kod novorođene djece često je posljedica privikavanja želuca na novi način prehrane izvan maternice ili je znak da se prejelo

Sasvim je normalno da dijete nako jela ponekad bljucka. Ilustracija

"Bebe i mame"

14.3.2019

Za tek rođenu djecu i male bebe sasvim je normalno da ponekad bljuckaju, jer im se tijela navikavaju na novi način hranjenja. To se odnosi i na djecu koja doje i na onu koja se hrane bočicom.  

Lako je razlikovati bljuckanje (kada dijete povrati malu količinu mlijeka ili hrane) od pravog povraćanja.

Kako povraćanje nije ugodno, djeca se obično rasplaču. Ali, u svakom slučaju nema mjesta za pretjeranu brigu. Čak ako pretjerani plač ili kašalj dovedu do povraćanja, sve dok je dijete zdravo i nastavlja normalno dobivati na težini, nema razloga za paniku.

Gdje su uzroci

Povraćanje kod novorođene djece često je posljedica privikavanja želuca na novi način prehrane izvan maternice te znak da se prejelo, pa se na taj način rješava viška hrane u želucu.

No, često ga uzrokuju infekcije želuca, uz pojavu probavnih problema ili proljeva, kao i visoka temperatura, pogotovo uz upalu grla, uha, dišnih puteva ili mokraćnog sistema.

Djeca koja su kod kuće izložena velikoj količini stresa, u većini slučajeva imat će problema s povraćanjem. Ako mislite da se ovo često događa vašem djetetu, obavezno se obratite liječniku.

Metode liječenja

Nakon što dijete povrati, pomozite mu da ispere usta čistom vodom, kako bi odstranilo ružan gorak okus u ustima. Maloj djeci i bebama dajte malo vode.

Povraćanje uzrokuje gubitak tekućine, pa povedite računa o tome da dijete ne dehidrira - neka uvijek pije dovoljno tekućine. Ipak, ne bi trebalo piti odmah nakon što je povratilo, jer tekućina može iritirati želudac. Zato malo pričekajte s davanjem vode.

Ako dijete zaspi, provjeravajte ga i budite spremni bude li moralo opet povraćati.

Bez obzira na to koliko često povraća, dojenče treba i dalje nastaviti dojiti. No, starijem djetetu bit će potrebna promjena prehrane - neka jede što lakšu hranu, poput kuhanog povrća i žitarica te neka pije dovoljno tekućine.

Prvih nekoliko dana izbjegavajte mu davati mlijeko i mliječne proizvode.

Obratite pažnju

1. Pripazite koliko često dijete vrši nuždu.

2. Ako nosi pelene, obratite pažnju na to koliko ih često mijenjate. Manje od šest promijenjenih pelena dnevno znak je dehidracije.

3. Još jedan znak dehidracije je i plač bez suza.

Je li povraćanje znak bolesti

Počne li dijete jako često i teško povraćati, odvedite ga liječniku. Ipak, bez panike, komplikacije su vrlo, vrlo rijetke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.