HIGIJENA

Čisto u kući DA, dezinficirano NE

Kad je o prašini riječ, mnogi misle da je bitna čistoća samo prostorija u kojima se kreću i borave djeca

Ako dijete još puže, podove je najbolje obrisati toplom vodom. Ilustracija

"Bebe i mame"

17.3.2019

Odavno se zna da je higijena pola zdravlja te se zato čistoći mora posvetiti dosta pažnje. Prije svega zbog prašine koja (zapravo mikroorganizmi nastanjeni u njoj) izaziva alergije kod djece.  

Kad je o prašini riječ, mnogi misle da je bitna čistoća samo prostorija u kojima se kreću i borave djeca. Kao da podrumi i tavani nisu važi. To je ozbiljna greška, jer za prašinu i mikroorganizme u njoj ne postoje prozori i vrata, oni izlaze i kroz najsitnije pukotine.

No, tu je i druga krajnost: Neiskusne domaćice lako padaju u zamku reklamnih  poruka u kojima proizvođači nude sredstva za čišćenje koja „uništavaju sve bakterije“ i „djeluju protiv svih mikroorganizama“.  

Pitanje je kako ovi proizvodi za dezinfekciju utječu na prirodnu ravnotežu kože, njenu kiselost i organizam u cjelini. Je li pametno ukloniti svu prašinu, a time i mikroorganizme u njoj? Stručnjaci imaju negativan odgovor.

Dezinfekciona sredstva su u stvari hemikalije koje ponekad mogu nanijeti više štete nego koristi. Ova sredstva jesu neophodna u svakom domaćinstvu, ali je neophodno i njihovo pravilno korištenje.

Evo nekih uputa:

1. Tečnosti za brisanje podova i pranje prozora, odnosno njihova isparenja dijete ne bi smjelo udisati. Zato, kad čistite, otvorite prozore.

2. Podove je najbolje, pogotovo ako dijete još puže, temeljito obrisati toplom vodom.

3. Razmislite jesu li vam ćilimi i tepisi zaista neophodni. Oni su idealno mjesto za prašinu i grinje. Doduše, ako su podovi hladni, bez prostirke se ne može. Ali zato tepih najprije dobro usisajte pa pjenom za čišćenje istrljajte površinski dio. Pazite da ga ne okvasite jer je vlažna sredina idealna za razmnožavanje mikroorganizama.

4. Sudoper treba posvetiti posebnu pažnju jer su ostaci hrane leglo klica.

5. Nakon svakog pranja suđa dobro isperite truleks i spužvu i ostavite negdje gdje će se brzo osušiti, jer su oni kao i mokri truleksi iz kupatila najopasniji izvori zaraze u stanu.

6. Prilikom pranja dječijeg veša štedite prašak za pranjea jer veća količina nema dodatnih efekata. Najbolje je rublje oprano u perilici isprati dvaput.

7. Maksimalnu pažnju posvetite higijeni, redu i čistoći u kupaonici i WC-u.

8. U perilici možete ponekad oprati dječije plišane igračke. Poslije pranja ih dobro osušite.

9. Gumene grickalice koje djetetu dajete da grize kad mu rastu zubi, potapajte što češće u vrelu vodu.

10. Bebine flašice, dude i sisači zahtjevaju posebnu higijenu. Kada prvi put upotrebljavate flašicu ili dudu, prokuhajte ih u vodi - dude i sisače kratko (oko dvije minute), a boce oko pet minuta. Ovu vrstu sigurne dezinfekcije obavljajte što češće.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.