RAST I RAZVOJ

Dijete otkriva svijet kroz igru

Ako idete u šetnju na duže vrijeme, ne zaboravite ponijeti torbu u koju ste spremili najosnovnije stvari, rezervne pelene i odjeću, maramice, bočicu

Djetetu je potreban svakodnevni boravak na svježem zraku. Ilustracija

"Bebe i mame"

20.3.2019

Svakom djetetu potreban je svakodnevni boravak na svježem zraku i u prirodi, bez obzira na to je li riječ o jednomjesečnoj bebi ili djetetu koje već hoda, trčkara i samo počinje otkrivati svijet.  

To mu pruža bezbroj mogućnosti za igru, zabavu, ali i normalan razvoj i zdravlje. Evo nekoliko savjeta koji će vam možda pomoći kada s djetetom budete izlazili u "nepoznato". Dijete će svaki put biti oduševljeno i začuđeno svime što ga okružuje.

- Spremni ste za izlazak barem jednom dnevno, makar se radilo i o kratkoj šetnji po kvartu ili obližnjem parku. Svjež vazduh je potreban djeci za normalan rast i razvoj, a boravak na njemu ubrzo će ih i uspavati.

- Malo dijete najbolje je staviti u kolica, a ako želite da vam ruke budu slobodne, stavite dijete u nosiljku.

- Ako imate baštu, dijete iznesite vani na rukama i pričajte mu šta se sve nalazi oko njega - cvijeće, lišće, insekti...

- Ako idete u šetnju na duže vrijeme, ne zaboravite ponijeti torbu u koju ste spremili najosnovnije stvari, rezervne pelene i odjeću, maramice, bočicu.

- Ako je dijete starije od šest mjeseci obratite pažnju na sljedeće:

1. Jednom kada dijete može samostalno sjediti, željet će više vremena provoditi vani.

2. Upoznavanje s novim stvarima predstavljat će mu veću zabavu nego kada je bilo manje.

3. Djetetovo čuđenje i zanimanje za prirodu postat će još veće ako budete koristili maštovit jezik ispunjen slikama. Na taj način ćete mu pomoći u razvoju govora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.