RODITELJSTVO

Hoće li biti dobar tata

Ovaj tekst namijenjen je vašoj mlađoj sestri ili prijateljici koja još nije udata. A može vam pomoći i u odgoju vlastitih sinova

Ilustracija

"Bebe i mame"

23.3.2019

Roditeljstvo nije uvijek uvijek mirisan i zabavan posao. Muškarci to ne prihvaćaju uvijek jednako spremno kao i žene. Ima li vaš najdraži očinskog potencijala, možete provjeriti pomoću ovih bitnih pokazatelja.  

1. Kako se odnosi prema svojoj majci?

Poštuje li svoju majku? Posjećuje li je često? Pomaže li joj u plaćanju računa? Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, znači da ga je majka dobro odgojila, da poštuje žene i da će poštovati vas kao majku. Odnos prema članovima porodice općenito treba biti jedan od prvih indikatora na koji morate obratiti pažnju.

2. Je li sebičan?

Svaki roditelj zna da nikada više nije na prvom mjestu. Na prvom mjestu su, sve dok ne stanu na svoje noge, vaša djeca.

Ako pored sebe imate egocentričnu osobu, muškaraca okrenutog isključivo vlastitim potrebama i željama, budite oprezni. Naravno, mnogim muškarcima osnivanje porodice i rođenje djeteta iz temelja promijene životne navike i prioritete.

3. Nije "pekav" i gadljiv

Male bebe su veliki problem kad je u pitanju čistoća. Ni kad malo poodrastu, nisu mnogo bolji. Prljaju pelene, bljuckaju, povraćaju. Sve se to može desiti u jednom te istom trenutku. Pravi otac priskočit će uvijek upomoć. Ali onaj gadljivi - teško?

4. Kako ga zovu djeca njegove sestre ili brata?

Ako ga klinci njegove sestre zovu dajo, ujo, a bratićima je adže, kiko i slično, ako mu iskazuju ljubav a on im uzvraća nježnošću, znači da je vrlo blizak s njima i da će sigurno biti sjajan otac.

5. Zna li za šalu?

Hoće li shvatiti šta želite reći kad ga probudite u tri sata ujutro i kažete "Ja sam dodas ljuljala svoju polovinu, sada ti ljuljaj svoju!"? Da biste "preživjeli" neprospavane noći, prve zubiće, proljeve i pljuskavice, nužan je smisao za humor. Zar vam poslije svih tih nevolja treba još i neko gunnđalo od muža?


Možda nije najbolji ako...


... se teško prilagođava. Očevi trebaju biti fleksibilni, skloni prilagođavanju, a ne prigovorima. Kad imaš dijete, nije baš sigurno da će s prijateljem otići na utakmicu ili pecanje kad god poželiš. ji čas.

... odbija bilo kakav rad u kući. Ukoliko imate muškarca koji se smatra da poslovi u domaćinstvu nisu za njega, vjerovatno neće biti spreman prepustiti se njegovom malom veličanstvu - djetetu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.