JELO I PIĆE Ako dijete neće da jede

Manji obrok za bolji apetit

Vaše dijete "kenjka", mnogo mu je, ili mu se hrana koju ste spremili ne dopada. Nastaje ubjeđivanje...

"Bebe i mame"
24.03.2019 12:03

Porcija za odraslu osobu je zaista prevelika za dijete

Foto: Ilustracija

Spadate li i vi u onu vrstu majki koje uzimaju hranu s dječijeg tanjira kako biste dijete motivirali da jede? 

Vjerovatno vam je poznat i rezultat ovakve taktike: mama se ugojila, a dijete i dalje mrljavi po tanjiru.

Istina je da dijete nekad može biti veoma teško navesti da jede - a to, naravno, zabrine svaku majku. Zašto ne jede, da nije bolesno? Ako i nije bolesno, svakako nije zdravo za njega da ne jede - razboljet će se, bit će slabo.

Umjesto takvim misli bilo bi bolje da procijenite svoje postupke. Dešava se, i to ne rijetko, da majka u brizi za dijete ne procijeni pravilno koliko mu je hrane zaista potrebno, pa pokušava svog mališana navesti da pojede više nego što mu je potrebno - a dijete se onda buni.

Porcija za odraslu osobu je zaista prevelika za dijete. Tačno je da ono raste i razvija se, ali je činjenica i to da maleni stomak jednostavno ne može svariti onoliko hrane koliko može odrasla osoba (znatno veća i teža od njega), niti mu treba toliko hrane.

Zato je mnogo bolje rješenje da djetetu servirate manju porciju - bolje i za dijete i za mamu. Jer, malima je lakše pojesti manju porciju, pa neće plakati ni kukati. A ni mama se neće gojiti od dodatne hrane ( jer, priznajte, vi prvo uzmete hranu s djetetovog tanjura, a potom i kompletnu porciju za odrasle).

Za lakše varenje

Još jedno dobro rješenje može biti da djetetu prvo servirate polovinu predviđene porcije. Nema nikakve potrebe za brigu da će ostati gladno - kad su gladna, djeca se nimalo ne ustežu tražiti još hrane!

Ako mu ta polovina bude dovoljna, ostatak mu možete dati i kroz dva sata - to je zdravije nego da odjednom pojede veliku količinu hrane, jer se tako lakše vari i manje se opterećuje probavni sistem.

NA VRH