JELO I PIĆE

Manji obrok za bolji apetit

Vaše dijete "kenjka", mnogo mu je, ili mu se hrana koju ste spremili ne dopada. Nastaje ubjeđivanje...

Porcija za odraslu osobu je zaista prevelika za dijete. Ilustracija

"Bebe i mame"

24.3.2019

Spadate li i vi u onu vrstu majki koje uzimaju hranu s dječijeg tanjira kako biste dijete motivirali da jede? 

Vjerovatno vam je poznat i rezultat ovakve taktike: mama se ugojila, a dijete i dalje mrljavi po tanjiru.

Istina je da dijete nekad može biti veoma teško navesti da jede - a to, naravno, zabrine svaku majku. Zašto ne jede, da nije bolesno? Ako i nije bolesno, svakako nije zdravo za njega da ne jede - razboljet će se, bit će slabo.

Umjesto takvim misli bilo bi bolje da procijenite svoje postupke. Dešava se, i to ne rijetko, da majka u brizi za dijete ne procijeni pravilno koliko mu je hrane zaista potrebno, pa pokušava svog mališana navesti da pojede više nego što mu je potrebno - a dijete se onda buni.

Porcija za odraslu osobu je zaista prevelika za dijete. Tačno je da ono raste i razvija se, ali je činjenica i to da maleni stomak jednostavno ne može svariti onoliko hrane koliko može odrasla osoba (znatno veća i teža od njega), niti mu treba toliko hrane.

Zato je mnogo bolje rješenje da djetetu servirate manju porciju - bolje i za dijete i za mamu. Jer, malima je lakše pojesti manju porciju, pa neće plakati ni kukati. A ni mama se neće gojiti od dodatne hrane ( jer, priznajte, vi prvo uzmete hranu s djetetovog tanjura, a potom i kompletnu porciju za odrasle).

Za lakše varenje

Još jedno dobro rješenje može biti da djetetu prvo servirate polovinu predviđene porcije. Nema nikakve potrebe za brigu da će ostati gladno - kad su gladna, djeca se nimalo ne ustežu tražiti još hrane!

Ako mu ta polovina bude dovoljna, ostatak mu možete dati i kroz dva sata - to je zdravije nego da odjednom pojede veliku količinu hrane, jer se tako lakše vari i manje se opterećuje probavni sistem.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.