KUPOVINA

Kolica - boja nije najvažnija

Mnogim roditeljima su najvažnije boje i dezeni, zatim modeli koji su u trendu, dok je funkcionalnost u drugom planu. A da li je baš tako?

Prilikom kupovine mislite barem nekoliko mjeseci unaprijed. Ilustracija

"Bebe i mame"

26.3.2019

Iako je izbor kolica za bebu naizgled jednostavan i uglavnom zavisi od vizuelnog doživljaja, važno je povesti računa o nizu bitnih stvari. Tako ćete izbjeći kasnija ponekad i neugodna iznenađenja - naročito kad je džep u pitanju. 

Prije svega imajte na umu da bebe brzo rastu. Kolica koja su samo ležeća koriste se relativno kratko, dok beba ne počne sjediti. Zato prilikom kupovine mislite bar nekoliko mjeseci unaprijed. Najbolja su ona koja imaju tri položaja (ležeći, polusjedeći i sjedeći).

Također, ako vam je ovo prva beba, a planirate još djece, odaberite neki izdržljiviji model, kako ne biste za svako kupovali kolica, i naravno izbjegavajte ona sa samo "muškim" ili samo "ženskim" bojama i dezenima!

Pet važnih činjenica

Mnogim roditeljima su najvažnije boje i dezeni, zatim modeli koji su trenutno najaktuelniji, dok je funkcionalnost u drugom planu. Ali, da li je baš tako? Bolje bi bilo da prije kupovine razmislite o sljedećem:

1. Godišnje doba: Kakva ćete kolica odabrati zavisi koje je godišnje doba kada je beba rođena. Ako je to zimski period, šetnje će biti znatno rjeđe nego u proljeće i ljeto.

2. Uzrast: Ne kupuju se ista kolica za novorođenče i za bebu od šest mjeseci.

3. Mjesto stanovanja: Diktira odgovarajući model. Ako živite na spratu u zgradi koja nema lift, onda tražite što lakša i manja kolica.

4. Broj djece: I od broja djece u porodici zavisi za koji model ćete se opredijeliti. Novorođenče i tek prohodalo dijete, ili blizanci, trojke, zahtijevaju odgovarajući model.

5. Veličina prtljažnika: U obzir treba uzeti i veličinu prtljažnika vašeg automobila, jer ako imate mala kola odmah odustanite od velikih kolica.

Nove provjere

Krenuli ste u kupovinu, pronašli neke modele koji su "položili" test iz prethodnih pet pitanja. Sada treba uslijediti sljedeći niz provjera.

- Sigurnosni pojasevi trebaju imati kopče koje besprijekorno funkcioniraju, dakle da se lako i jednostavno otkopčavaju, da se ne zaglavljuju. Obratite pažnju na one koji se suviše lako otkopčavaju - oni nisu dobro rješenje.

Pojas treba biti udoban za dijete, nikako preuzak, jer će se usjeći i obavezno da ide i kroz noge, a ne samo oko struka, jer će u suprotnom djetetu (posebno malo starijem) biti lako izaći iz kolica jednostavnim izvijanjem tijela i isklizavanjem!

- Dezeni i materijali: Iako je dezen bitan, ipak prije toga provjerite je li materijal nepromočiv (kako biste ga lako očistili vlažnom krpom), da li se presvlaka može skinuti s kolica i oprati, kao i da li je vraćanje navlake jednostavno.

Tamne boje svakako su zahvalnije, jer će brzo doći vrijeme kada će dijete tokom šetnje jesti, piti i prljati kolica. Bit će vam lakše kada shvatite da tamna boja odlično prikriva sve to.

- Sjedište se mora spuštati do ležećeg položaja. To je neophodno u prva tri mjeseca, dok beba ne počne držati glavu, ali je veoma praktično i kasnije kada dijete zaspi u kolicima.

- Neka kolica imaju kompliciran mehanizam za spuštanje sjedišta. Još u prodavnici ga isprobajte više puta, i za spuštanje i za podizanje. Najbolja su ona kod kojih to možete uraditi jednom rukom.

- Visina ručki na kolicima u najvećem broju slučajeva odgovara visini prosječne žene, što znači da ćete vrlo brzo osjetiti bol u leđima ako ste viši, a isto važi i za vašeg muža. Potražite kolica na kojim je moguće podešavanje visine ručki.

- Nekoliko puta rasklopite i sklopite kolica kako biste provjerili mehanizam. Bit će situacija kada ćete biti sami s djetetom, a kompliciran mehanizam za sklapanje i držanje djeteta u jednoj ruci prilično su frustrirajuće kombinacije.

- Izaberite kolica čiji se točkovi okreću u svim pravcima, jer ćete njima moći upravljati jednom rukom i skretati bez ikakvih problema.

- Pokretne ručke koje vam omogućavaju da dijete bude okrenuto leđima ili licem prema vama. Ova mogućnost je najzahvalnija u situacijama kada djetetu sunce "bije" u oči, pa je prilikom šetnje prinuđeno žmirkati.

Zaštitni krov

Zbog vremenskih uslova svaka kolica trebala bi imati zaštitni krov, ljeti zbog sunca, a u proljeće i jesen zbog kiše. Dobar izbor su oni s plastičnim prozorčićem kako biste dijete mogli nadgledati.

Moderniji modeli kolica imaju i zaštitne pokrivače koji se jednostavno zakopčavaju i dijete potpuno štite od vjetra, kiše i snijega.

Praktični dodaci

Kolica koja su lagana, uglavnom klasična kišobran kolica, imaju mrežicu - torbicu koja se zakači za ručke. Upravo zbog toga što su laka ne preporučuje se stavljanje teškog tereta, jer se mogu prevrnuti. Noviji modeli imaju korpicu ispod sjedišta.

Teža kolica, također, imaju praktičnu korpu ispod sjedišta, a i mogućnost da se ponešto zakači i za ručke. Ove dodatke koristite za bebine stvari (užina, sok, voda, igračka, odjeća), a ako ste riješili ići u kupovinu pažljivo rasporedite teret.

VAŽNO

Nikada ne ostavljajte dijete u kolicima bez nadzora, čak ni nakratko. Uvijek mu vežite sigurnosni pojas, čak i novorođenčetu, kako ne bi ispalo iz kolica.

Kada sklapate ili rasklapate kolica neka dijete bude na bezbjednoj razdaljini kako biste izbjegli eventualne povrede. Svaki put kada stanete koristite kočnice, posebno na uzbrdicama i nizbrdicama. Ne dozvoljavajte djeci da koriste kolica za igru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.