PAVILNA PREHRANA

Debelo nije isto što i zdravo

Izbalansirana, pravilna ishrana djeteta sadrži voće, povrće, hljeb (integralni ili crni), integralne žitarice i posno meso

Većinu šećera djeca bi trebala unijeti putem voća. Ilustracija

"Bebe i mame"

28.3.2019

Statistike pokazuju da je sve više pretile djece, ne samo u svijetu već i kod nas. U nekim dijelovima naše zemlje tome doprinosi tradicionalno vjerovanje da je debelo dijete zdravo dijete - potpuno pogrešno i po dijete pogubno uvjerenje.  

Pretilosti djece doprinose drugi faktori, kao što je nedovoljno kretanja, grickanje ispred televizora, nepravilna ishrana...

Kao posljedica pretilosti od ranog djetinjstva javlja se dijabetes u pubertetu (sa svim dodatnim komplikacijama koje dijabetes vremenom donese), kao i kasniji problemi sa srcem, krvnim sudovima, nepravilnim razvojem skeleta koji ne može podržati preveliku težinu...

Na šta bi trebalo obratiti pažnju kada se radi o ishrani djeteta?

1. Gotovo sva djeca obožavaju slatkiše. To nije neobično, jer je djeci neophodna energija, a ona se lako dobija putem slatkiša.

Ali, industrijski proizvedeni slatkiši sadrže mnogo više kalorija nego što je potrebno čak i najaktivnijem djetetu. Nije da je djetetu neophodno u potpunosti ukinuti omiljenu čokoladicu, ali većinu šećera djeca bi trebala unijeti putem voća.

2. Izbalansirana, pravilna ishrana djeteta sadrži voće, povrće, hljeb (integralni ili crni), integralne žitarice i posno meso.

3. Često je problematično navesti dijete da jede povrće (većina djece ga ne voli), kao i posno meso, koje ne izgleda nimalo zanimljivo. Zato nije naodmet malo dovitljivosti i kreativnosti - posno meso možete djetetu Spremiti u obliku hrane koju voli, kao što je hamburger, i dati mu ga u integralnoj zemički u koju ćete staviti i nešto povrća kao prilog.

Hranu možete servirati i tako što ćete je složiti u neki zanimljiv oblik. Može pomoći i ako je hrana jarkih boja - većina djece voli takve boje.

4. Najnegativnije se na težinu vašeg djeteta, pa time i na njegovo zdravlje, odražavaju gazirani i zaslađeni sokovi, slatkiši i razne grickalice. Takvu hranu bi trebalo svesti na minimum.

5. Treba ukinuti jedenje bilo čega pred televizorom ili kompjuterom - i djeca i odrasli su u stanju da u takvim prilikama i ne primijetivši pojedu ogromnu količinu hrane, a pošto su jedva svesni da su jeli, ubrzo ponovo ogladne i unesu novu, potpuno nepotrebnu količinu hrane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.