PORODICA

Kad beba konačno zaspi, dolazi vaše vrijeme

Kad beba konačno zaspi, najpametnije što i sami možete učiniti jest odspavati dok vas plač opet ne probudi. A možda biste se mogli posvetiti i nekim sitnim zadovoljstvima

Uživajte u kupki. Ilustracija

"Bebe i mame"

29.3.2019

Mnogi će reći da za takve gluposti nemaju vremena dok je beba mala, no koliko god nedovršenog posla bilo, trebate biti svjesni da ćete sve to lakše podnositi (pa čak i biti efikasniji i osjećati se manje umorno) ako povremeno "ukradete" vrijeme samo za sebe, a sve to ne napuštajući dom i ne ugrožavajući bebinu sigurnost.  

1. Hobiji

Prisjetite se čime ste se sve bavili u 'predbebino doba' - izvadite kutiju s perlicama, igle za pletenje, gitaru ili boje i platno, i pravite se kao da na svijetu postojite samo vi.

2. Opuštajuća kupka

Priredite gozbu za tijelo u kupaonici: opustite se u hidromasažnoj kadi ako je imate, ili u običnoj, ali dodajte aromatične soli ili ulja, nabacite na lice masku, sređujte nokte...

3. Vježbom protiv stresa

Kratka vježba istezanja i disanja sjajna je za umorne mame bolnih leđa: stanite uspravno s lagano razmaknutim nogama te rukama ispruženima pored tijela.

Duboko udahnite, polako dignite ruke i ispružite ih visoko prema plafonu, istežući pritom gornji dio tijela. Polako izdahnite dok spuštate ruke u početni položaj. Ponovite četiri puta.

4. Nahranite mozak

Neka vam pri ruci bude knjiga koju je lako pratiti s prekidima - zbirka kratkih priča ili bilo kakva "lakša" literatura. Ako se ne možete koncentrirati na čitanje dok beba spava, važnu naviku čitanja održavajte tako da čitate bebi. Koliko god je mala i ne razumije što čitate, uživat će u ritmu vašeg glasa.

5. Vodite dnevnik ili spomenar majčinstva

Birajte hoćete li u običnu bilježnicu zapisivati dojmove kojih ćete se sjećati, ispunjavati kupljeni spomenar ili se okušati u novom hobiju, uobičajenom u anglosaksonskom svijetu - 'scrapbook'. To su bilježnice ili listovi papira na koje se crta, lijepe fotografije ili mozaici, zapisuju misli, dojmovi ili citati. Scrapbook je istovremeno spomenar i alat za razvoj kreativnosti.

6. Družite se telefonom

Sigurno nemate previše mogućnosti za izlaske s prijateljima, no šta vas sprečava da ih nazovete i priuštite si terapiju razgovorom?

Ponekad ćete se odlučiti za prijateljicu koja je rame za plakanje, ponekad za onu koja vas uvijek nasmijava ili zna najnovije tračeve, ali gotovo sigurno ćete se nakon svakog takvog razgovora osjećati odlično.

7. Internet kao mjesto za školovanje

Nikada kao dok je beba mala nećete toliko boraviti u kući, pa je slobodno vrijeme idealno za učenje: iz fotelje, tj. uz pomoć interneta možete pohađati tečajeve, usavršiti se u struci, naučiti novu vještinu ili hobi. Ne morate se čak ni službeno upisati, dovoljno je da redovito surfate i skupljate nova znanja.

8. Kuhajte

I muškarci i žene koji vole kuhati, kažu da ih to opušta: pripadate li toj skupini, uđite u kuhinju i eksperimentirajte ne opterećujući se hoće li rezultat svaki put biti jestiv.


Važan je i izgled


Psiholozi naglašavaju da je za samopouzdanje i dobro raspoloženje važno da niste stalno u trenirci i s konjskim repom. Bez obzira na to što ostajete u kući, povremeno se uredite kao da idete van ili na posao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.