PRVA POMOĆ

Mala djeca i najčešće povrede u kući

Jedino preventiva može smanjiti teške posljedice koje nastaju zbog trenutka neopreza

Djecu čuvajte od opasnosti. Ilustracija

"Bebe i mame"

1.4.2019

Mala djeca žive opasno. Te činjenice trebali bi biti svjesni svi koji o njima brinu. Zato, jedino preventiva može smanjiti teške posljedice koje nastaju zbog trenutka neopreza. 

Opekotine

Djeca u prvoj godini najčešće se opeku toplim predmetom ili plamenom. Pružanje prve pomoći zavisi od uzročnika opekotine. Ukoliko je izazvana električnom strujom, treba na siguran način za spasioce prekinuti dalji kontakt s električnim vodom.

Ako je uzročnik plamen, dijete treba iznijeti iz takve sredine, položiti na pod i pokrivanjem ugasiti vatru. Nikako ne skidajte odjeću! Opečene površine hladiti (kese s ledom, hladne obloge, voda iz česme).

Opekotine novorođenčeta i dojenčeta treba liječiti u bolnici, dok kod starije djece na odluku o mjestu liječenja utječu procenat opečene površine, dubina i lokalizacija opekotine, uzrast i opće stanje djeteta. Svaka opekotina potencijalno je ulazno mesto za infekciju, pa je često neophodna upotreba antibiotika.

Ujedi

Većina ujednih rana nastaje u igri s kućnim ljubimcima, a rjeđe u prirodi. Što je dijete manje, povrede su češće lokalizirane na glavi i vratu. Time su opasnije, a ponekad i fatalne.

Ostale povrede

- Pad s kreveta

Najčešće se radi o padu s kreveta ili stola za presvlačenje, pri čemu obično dolazi do udarca glavom o tvrdu podlogu. Ma kako zastrašujuće pad izgledao, uglavnom se ne radi o teškim povredama, već samo nastaju hematomi (spolja vidljivi kao čvoruge ili modrice).

Ipak, dijete treba posmatrati još nekoliko sati. U slučaju promjene ponašanja, poremećaja svijesti, neobično dugog plača i/ili povraćanja, bebu odmah odvedite liječniku.

- Iščašenje lakta

Druga tipična povreda nastaje pri prohodavanju. To je iščašenje lakta do kojeg najčešće dolazi kada odrasla osoba koja pridržava dijete nespretno trzne dječiju rukicu. Naravno, ako dođe do takve povrede, obavezno otiđite liječniku.

VAŽNO

U ovom periodu treba sklanjati sve oštre predmete, naročito je potrebno zaštititi uglove stola, kako dijete ne bi glavom udarilo u njih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.