DIJETE I HIGIJENA

Kako treba prati zube

Djeca iznad tri godine starosti trebala bi koristiti zubne paste koje sadrže fluorid

Naučite djecu pravilnom pranju zuba. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.4.2019

Evo nekoliko savjeta za roditelje, koji će im pomoći da nauče svoju djecu pravilnom pranju zuba te da ovu svakodnevnu higijensku naviku učine sigurnom. 

- S obzirom na to da djeca mlađa od tri godine ne mogu učinkovito pljunuti, moguće je da će progutati previše zubne paste dok peru zube i zato bi im trebalo pomoći tokom njihova dva dnevna pranja zuba;

- Upitajte zubara vašeg djeteta koju vrstu zubne paste bi trebala koristiti djeca ispod tri godine starosti;

- Djeca iznad tri godine starosti trebala bi koristiti zubne paste koje sadrže fluorid;

- Djeca bi trebala na četkicu istisnuti zubnu pastu veličine zrna graška i trebala bi pljunuti što je više moguće. Čak i mala količina zubne paste daje dovoljnu količinu fluorida za zaštitu zuba, a smanjuje mogućnost neželjenih posljedica od previše fluorida;

- Jedino tekućine za ispiranje usta na kojima piše "protiv karijesa, sa fluoridom" sadrže fluorid. Djeca mlađa od šest godina ne bi trebala koristiti ove tekućine za ispiranje, jer njihova mogućnost pljuvanja još uvijek nije u potpunosti razvijena u toj dobi.

- Starija djeca koja su izložena većem riziku od kvarenja zuba, mogu imati koristi od tekućina za ispiranje koje sadrže fluorid. Zubar vašeg djeteta može porazgovarati s vama o faktorima rizika kao što su porodična historija zubnih bolesti, nedavna operacija zubnog mesa ili tjelesni nedostatak koji onemogućuje redovno i temeljito pranje zubi.

- Djeca starija od tri godine izložena su manjem riziku razvijanja karijesa ako, pored redovnog pranja zuba pastom koja sadrži fluorid, još i redovno dobivaju fluorid iz prirodne pitke vode ili vode obogaćene fluoridom. Posavjetujte se sa zubarom prije nego što počnete s uporabom bilo koje tekućine za ispiranje usta obogaćene fluoridom ili nekih drugih sličnih proizvoda, osim zubne paste.

- Porodični zubar odličan je izvor informacija vezanih za njegu zuba vašeg djeteta i njegovih potreba za fluoridom. Zubar vam može pomoći kako da bolje shvatite način na koji fluorid utječe na zube, a kada izađu svi mliječni zubi, on može prilikom redovnih posjeta nanijeti fluorid na površinu zuba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.