NOVOROĐENČE

Kako prepoznati kada je beba gladna

Između podoja odmarajte se što više, jedite raznoliku hranu, uzimajte dosta mlijeka i mliječnih proizvoda i pijte dosta tekućine.

U prvoj sedmici bebinog života dojenje je za majku gotovo cjelodnevan posao. Ilustracija

"Bebe i mame"

3.4.2019

U prvoj sedmici bebinog života dojenje je za majku gotovo cjelodnevan posao, jer mu se treba potpuno posvetiti. Podoj može trajati od 10 do 45 minuta.  

Između podoja odmarajte se što više, jedite raznoliku hranu, uzimajte dosta mlijeka i mliječnih proizvoda i pijte dosta tekućine.

1. Je li moje mlijeko vodenasto?

Mlada majka najčešće brine za kvalitet svoga mlijeka, jer se plaši da je beba gladna pošto stalno traži sisu.

Nemojte se zabrinuti ako je vaše mlijeko naizgled "vodenasto". Upravo se prema potrebama djeteta mijenja sastav i izgled majčinog mlijeka.

 2. Kako ću prepoznati je li beba gladna?

Dijete glad osjeća kao bol pa postaje nemirnije. Ono vrti glavicom kao da nešto traži, nezadovoljno se glasa, a potom počinje plakati. Ne dozvolite da se rasplače, već ga prvo smirite i potom stavite na dojku. Dijete treba staviti na prsa kada ono to želi, odnosno kada je gladno!

Činjenica je da dojena djeca brže ogladne i traže češće jesti, jer je majčino mlijeko probavljivije od drugih vrsta mlijeka i od industrijskih pripravaka. Novorođenče dojite barem osam puta tokom dana. Učestalo hranjenje bebe i praženjenje dojki potiče stvaranje mlijeka.

3. Je li tačno da dojenje utječe na psihički razvoj djeteta?  

Dojenjem nastavljate prirodnu povezanost sa svojim djetetom i nakon rođenja. Upravo na taj način produbljujete bliskost, potičete razvoj njegovih čula i omogućujete miran san. Vi mu dajete sigurnost i osjećaj zašićenosti, a time postavljate temelje za njegov stabilan psihički razvoj.

4. Jesu li dojilje krhkijeg zdravlja?

Nisu. U prvim tjednima nakon poroda dojenje pridonosi bržem čišćenju i smanjenju maternice. Lakše se i brže gubi višak kilograma. Žene koje doje rjeđe oboljevaju od zloćudnih tumora jajnika i dojke.

5. Šta smijem poduzeti pošto ne mogu dojiti?

Ukoliko iz opravdanih razloga ddojenje nije moguće, odaberite tvornički pripravak zamjene za majčino mlijeko tzv. adaptirano mlijeko koje je pripravljeno primjereno dobi djeteta. Najlošiji izbor svakako je kravlje mlijeko. Međutim, ne odlučujte sami da je dojenje nemoguće! Zamolite za pomoć i posavjetujte se prethodno sa stručnjacima - pedijatrom, patronažnom sestrom ili u rodilištu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.