PSIHA

Kad umjesto sreće nastupi tuga

Dok su jednog trenutka presretne i zadovoljne sobom i bebom koja im je u naručju, već sljedećeg ih pogađa depresija i bore se s nesanicom

Bilo šta da radite, ne očekujte da ćete biti supermama. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.4.2019

Tuga, anksioznost, razdražljivost, česte promjene raspoloženja, napadi plača i umor... Ukoliko ste novopečena majka i suočavate se s nekim od ovih simptoma, ne brinite - u pitanju je baby blues.  

Koliko god to loše zvučalo, dobra vijest je da je riječ o najblažem obliku depresije koja se kod većine trudnica javlja dva do pet dana nakon porođaja i traje samo nekoliko dana, a maksimalno mjesec.

Uzročnici baby bluesa su poznati - porođaj je sam po sebi stres, a kad tome dodamo hormonske promjene, bol i neispavanost, ne treba previše objašnjavati zašto se javlja.

Logično je i da su ovi simptomi mnogo naglašeniji kod žena koje same odgajaju dijete, kao i kod onih majki koje su rodile carskim rezom.

No, kao što smo to već napomenuli, budite bez brige, ovaj blues će brzo proći, a sve što trebate da ga prevladate je nekoliko dana odmora uz podršku vaših najbližih.

Šta je postporođajna depresija

Neke žene se, nažalost, suočavaju s mnogo gorim simptomima koji puno duže

traju. U tom slučaju je riječ o postporođajnoj depresiji koja se tretira kao bolest, što znači da se liječi psihoterapijom i eventualnim uzimanjem antidepresiva.

Postporođajna depresija se obično javlja prva dva mjeseca nakon porođaja, a

može potrajati čak i do godinu.

Neki od njenih simptoma su: nedostatak energije i motivacije, plačljivost, pretjerana pospanost ili nesanica, anksioznost, neobjašnjiv gubitak težine ili naglo debljanje, razmišljanje o samopovređivanju i strah da se ne naudi djetetu.

Ovaj se oblik depresije ni po čemu ne razlikuje od prave depresije osim što

se razvija u razdoblju nakon rođenja djeteta.

PPD se najčešće javlja kod žena koje su i prije patile od depresija, kod onih koje imaju jako izražene predmenstrualne simptome i kod žena koje su za vrijeme ili poslije trudnoće bile izložene stresnim događajima.

Još nije definirano šta tačno uzrokuje postporođajnu depresiju, no većina se slaže da veliku ulogu u tome imaju kemijske i psihološke promjene vezane uz trudnoću i porod.

Naravno, kao i u slučaju baby bluesa, to stanje mogu poboljšati ili pogoršati brojni faktori iz majčine okoline i njeno opće psihičko stanje.

Ne očekuje se od vas da budete supermama

Za početak sjetite se da su kroz ono što prolazite prošle mnoge žene prije vas, dakle, ne gubite razum, jer, zaista, nema potrebe za osjećaj griže savjesti zbog onog što vam se događa.

Umjesto toga, pronađite nekoga s kim možete otvoreno razgovarati i povjerite mu sve što osjećate. Također, bilo bi poželjno da nađete nekoga ko bi vam pomogao

u kućnim poslovima i njegovanju bebe da biste imali nekoliko trenutaka samo za sebe.

Odvojite se od svega i radite nešto što vas zaista ispunjava - čitajte, prošetajte, okupajte, meditirajte. Pokušajte voditi dnevnik. Prenesite sve svoje osjećaje na komad papira, možda će vam to biti lakše nego razgovarati s nekim, a tako ćete, ipak, izbaciti iz sebe sve ono što vas tišti.

Nakon nekog vremena, kad se osvrnete na protekle dane, primijetit ćete poboljšanje, a to će vam dati novi poticaj.

Još nešto je vrlo važno: Bilo šta da radite, ne očekujte da ćete biti supermama. Budite iskreni prema sebi i ako vam zatreba pomoć, ne oklijevajte - zatražite je.

Niko nije savršen, a budete li se dodatno grizli zbog nečega što niste stigli, izgubit ćete još više energije i na kraju se naći u zatvorenom krugu nedovršenih poslova i loših emocija.

Ne zaboravite na male stvari koje vam čine život ljepšim

Iskoristite svaki trenutak da uživate u malim stvarima. Nađite ugodan kutak

gdje vas niko neće smetati i dojite svoju bebu svaka dva do tri sata. Opustite se i uživajte te pokušajte ostvariti kontakt oči u oči (isto vrijedi i u slučaju hranjenja bočicom).

Šetajte sa svojom bebom, jer će i njoj i vama dobro doći promjena okoline i svjež zrak. Smjestite bebin krevetić na što mirnije mjesto u kući te svaki put kada beba zaspi lezite i vi, jer san je nužan saveznik u borbi protiv depresije.

Naravno, ne zaboravite ni na zdravu hranu (integralne žitarice, voće i povrće, riba), izbjegavajte alkohol, kofein i šećer.

Postporođajna psihoza zahtijeva bolničko liječenje

Najteži oblik depresije je postporođajna psihoza, no srećom ona pogađa samo

mali postotak majki (od 0,1 do 0,2 posto). Postporođajna psihoza javlja se tokom prve četiri sedmice od poroda, a simptomi su toliko teški da zahtijevaju hospitalizaciju.

Žene s postporođajnom psihozom nerijetko pokušavaju ozlijediti sebe ili bebu, a na to ih navode paranoja, halucinacije i priviđenja koja kod majki potiču ideje da je dijete zlo, što je i više nego dovoljno da se pribjegne njihovoj hospitalizaciji.

Postporođajna psihoza, uglavnom, se javlja kod žena koje i inače pate od težih psihičkih bolesti.

Porodični problem i pomoć

Šta partner može da učini za vas? Da vas sluša i razumije, izbjegava kritikovanje i osude, da bude strpljiv, pomogne u kući i oko bebe, podrži vas u odluci ako želite da se liječite i razgovara s liječnikom da bi shvatio kroz šta prolazite.

Depresija utječe i na bebu

Treba naglasiti da PPD ne utječe samo na majku, već i na bebu. Dokazano je da bebe depresivnih majki često kasnije imaju psiholoških teškoća, zato je važno da majka, koliko god joj to teško bilo, nastavi brinuti o bebi i pokuša se s njom što više zbližiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.