ZDRAVLJE I NAVIKE

Šta kada dijete nema redovnu stolicu

To se obično događa zato što djetetova prehrana ne sadrži dovoljno tekućine i vlakana, mada to može biti posljedica nekog vanjskog faktora

Zatvor obično nije razlog za zabrinutost. Ilustracija

"Bebe i mame"

7.4.2019

Smatra se da dijete pati od zatvora ako ima stolicu rjeđe od tri puta sedmično, kad su stolice tvrde, suhe i neuobičajeno velike ili kad je djetetu teško imati stolicu. 

Zatvor obično nije razlog za zabrinutost, može se spriječiti i u većini slučajeva može mu se doskočiti zdravom prehranom i redovnim kretanjem.

Razlozi zatvora

Djeca čija se prehrana zasniva na fast-foodu: hrani bogatoj mastima (hamburgeri, prženi krompirići, pice) i rafiniranim šećerom (slatkiši, keksi, zaslađena gazirana pića), najčešće pate od zatvora.

- Ponekad i lijekovi poput antidepresiva i lijekovi za povećanje nivoa željeza mogu dovesti do zatvora. Kod beba se zatvor može dogoditi pri prijelazu s majčinog mlijeka na adaptirano, ili s početkom dohrane.

- Imajte na umu da djeca izbjegavaju odlazak na WC čak i kad imaju potrebu. Često to ignoriraju jer se ne žele prestati igrati, ne žele ići u javni WC ili ne žele pitati odrasle smiju li otići u kupatilo. Ako prvi poriv ignoriraju, kasnije će im biti još teže otići.

- I stres može dovesti do zatvora. Djeca mogu postati opstipirana ako su uzrujana zbog nečega. Istraživanja su pokazala da emocionalni šokovi mogu utjecati na rad crijeva, te mogu uzrokovati zatvor, kao i druge probleme, poput proljeva.

- Neka djeca postanu opstipirana zbog poremećaja zvanog sindrom iritabilnih crijeva koji se može pojaviti kad su uzrujana ili kad konzumiraju previše hrane koja potiče taj problem (najčešće se radi o premasnoj i jako začinjenoj hrani). Dijete koje pati od IBS-a može imati zatvor ili proljev, kao i nadutost i bolove u trbuhu.

Simptomi zatvora

Imajte na umu da su djeca različita i u odlasku na WC. Dijete koje nema stolicu svaki dan nije nužno opstipirano. Jedno dijete može ići u WC tri puta na dan, dok drugo ide jednom u tri dana. O zatvoru se može govoriti ako dijete ima stolicu rjeđe nego obično.

Vaše dijete se može žaliti i na nadutost ili reći da ga boli dok vrši nuždu, te se može suzdržavati od tiskanja ili ako na toaletnom papiru bude malo krvi.

Kako postupati

Možete poduzeti sljedećih nekoliko koraka kako biste spriječili ili liječili zatvor:

- VIŠE TEKUĆINE: Dovoljan unos vode ili druge tekućine pomaže stolici da se lakše kreće kroz crijeva. Količina tekućine potrebna djetetu će se mijenjati, s obzirom na njegovu težinu i dob. Većina djece školske dobi treba tri do četiri čaše vode svaki dan.

Možete djetetu dati i jednu do dvije čaše soka dnevno. Ako se radi o zatvoru kod bebe koja je prešla s majčinog mlijeka na adaptirano ili na dohranu, možete joj svakog dana pokušati dati malo soka od šljiva ili jabuka.

Ako zatvor potraje ili ako počne djetetu smetati, možda se radi o alergiji na određenu vrstu hrane, pa se javite liječniku.

- VLAKNASTA HRANA: Hrana bogata vlaknima, kao što su voće, povrće, te integralne žitarice, može spriječiti zatvor. Vlakna se ne probavljaju pa pomažu čišćenju crijeva tako da ih pomiču, dok prehrana bogata masnom, slatkom i hranom punom škroba može usporiti rad crijeva.

Vlaknasta hrana ne mora biti odbojna - pokušajte s jabukama, zobenom kašom, narančama, bananama, pečenim krompirima i kokicama.

- DOVOLJNO KRETANJA: Pobrinite se da se dijete dovoljno kreće: Fizička aktivnost pospješuje rad crijeva, pa potičite dijete na kretanje. To može biti jednostavno kretanje poput igre lovice, vožnje bicikla ili igranja košarke.

- REDOVNI OBROCI: Budući da je hranjenje prirodan stimulator crijeva, redovni obroci mogu pomoći djetetu da razvije naviku pražnjenja. Ukoliko je potrebno, planirajte doručak malo ranije kako biste omogućili djetetu da ima dovoljno vremena za smireni odlazak u WC prije polaska u školu.

Stvaranje navike

Ako se vaše dijete suzdržava kada mu je sila, možda će mu pomoći ako svakih desetak minuta dnevno sjedi na WC-u, uvijek u isto vrijeme, po mogućnosti poslije jela.

Posavjetujte se s liječnikom prije nego što date djetetu neki lijek protiv zatvora koji ne ide na recept. U većini slučajeva ove male promjene bit će dovoljne da se dijete počne bolje osjećati, te da mu crijeva počnu raditi kako treba.

VAŽNO

U rijetkim slučajevima zatvor može biti znak neke druge bolesti, pa se javite liječniku ako potraje duže od dvije do tri sedmice.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.