RAZVOJ

Učim s mamom: Putovanje u svijet mašte

Djeci je sve bajkovito i živo. U njihovim predstavama životinje mogu govoriti, a obični sto je savršen piratski jedrenjak

Od kartona napravite kućice. Ilustracija

"Bebe i mame"

10.4.2019

Ko stanuje ovdje? 

Dvije velike kartonske kutije su dvije kuće u kojima se međusobno posjećujete. U igru uvedite i plišane igračke. (od 2 godine pa naviše)

Zemlja čuda

Vila svaku sobu može pretvoriti u drugu zemlju. Jednom je soba zemlja pčela, pa se u njoj zuji. Drugi put je ptičija zemlja u kojoj se cvrkuće, a u lavovskoj zemlji se riče, a u zemlji majmuna prisutni se penju na sto i stolice ili prevrću po krevetu. (od 2. godine)

Nove priče

Posmatrajte s djetetom pojedinosti sa slikovnica i izmišljajte nove priče: Ptica sjedi na drvetu - šta li je ona danas doživjela? Kojim je ulicama prošao mali crveni automobil? I ko živi u kućici usred šume? (od 3. godine)

Modna revija

Ova će igra oduševiti djevojčicu u dobi od četiri godine. Još ako se tu nađe nekoliko njenih drugarica iz komšiluka, pa im obučete vaše stare bluze, okitite ih zaboravljenom bižuterijom, eto revije koja će potrajati cijelo popodne.

Svemirski brod

Plastična ili pletena korpa za rublje za tili čas pretvorit će se u brod, autobus ili svemirsku letjelicu. Putnici mogu biti razne igračke. Šta sve mogu doživjeti putnici? Šta sve mogu vidjeti iz svemira ili na otvorenom moru? Eto materijala za izmišljanje novih priča. (od 4. godine)

Pantomima

Koje ljude susrećete prilikom odlaska u kupovinu? Komšinicu koja je izvela psa u šetnju? Ili starijeg gospodina koji sjedi na klupi u parku i čita novine? Dijete koje držeći majku za ruku balansira na nekom zidiću? Kod kuće pantomimom predstavite te likove, a dijete neka pogađa o kome je riječ i obratno. (od 5. godine)

U restoranu

Od kartona i krpica napravite tanjure i hranu. Izmislite naziv restorana kao i imena jela na meniju. (od 5. godine).

Mali pronalazači

- Sa dvije godine djeca vole vesele priče. Vole obrtati stvari - obična kocka lako može postati patuljak ili stol za lutkinu kuću.

- Sa dvije godine počinje magijski period. U mašti vašeg djeteta sve postaje živo - bića iz bajki, plišane igračke, drveće i cvijeće.

- Kad napuni četiri godine dijete obožava luckaste priče i voli se pretvarati da je neko drugi. To ga jako zabavlja i izuzetno potiče kreativnost.

- U petoj godini dijete već ima vlastite ideje za igru, izmišlja priče i pjesmice, njegova mašta više ne poznaje granice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.