ZDRAVLJE

Zašto dijete kašlje

Kašljem organizam želi osloboditi dišne puteve od stranih čestica i drugih produkata upale i zato ga ne treba sprečavati, ali treba utvrditi njegov uzrok

Kod djece s akutnim upalama dišnih puteva kašalj počinje kao neproduktivan. Ilustracija

"Bebe i mame"

10.4.2019

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma bolesti male djece. On je refleksni odgovor dišnog sistema na podražaj receptora za kašalj. Receptori mogu biti podraženi različitim podražajima - mehaničkim, toplinskim, hemijskim, ali i bakterijskim i virusnim.  

Kašalj mogu izazvati vanjski podražaji poput stranih tijela, čestica prašine, plinova, ali najčešće se javlja kao posljedica nagomilavanja sekreta u bronhima zbog upalnih ili alergijskih procesa.

Kašalj je odbrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditit dišne puteve od stranih čestica i drugih produkata upale.

Vrste kašlja

Razlikujemo produktivni (vlažni, "zreli") od neproduktivnog (suhog, podražajnog) kašlja.

Kod djece s akutnim upalama dišnih puteva kašalj počinje kao neproduktivan, a nastaje zbog upalnog podražaja sluznice. Nakon nekoliko dana javlja se produktivni kašalj zbog pojačanog lučenja sluzi.

Dijete do pete godine života guta iskašljani sekret, a tek kasnije nauči iskašljani sekret ispljunuti. Sekret može biti sluzavo gnojan kod bakterijskih upala bronha ili pluća, ili bijel, gust, žilav kod asmatskog napada.

Iako je kašalj nespecifičan simptom i nastaje kod svih bolesti dišnog sistema, neke njegove karakteristike mogu pomoći u pronalaženju pravog uzroka.

- Suh i slab kašalj javlja se kod dojenčadi s akutnom upalom ždrijela i ponekad može uzrokovati povraćanje sluzi ili hrane. Kod manje djece ovakav kašalj najčešće se javlja ujutro, a nastaje zbog slijevanja sekreta u ždrijelo iz nosa, sinusa ili zbog upale trećeg krajnika.

- Napadi suhog, grčevitog kašlja koji se karakterizira nizom uzastopnih iskašljaja, nakon čega slijedi snažan, zvučan udisaj, tipičan je za hripavac. Ovakav kašalj može biti popraćen crvenilom lica i povraćanjem dojenčadi i male djece.

- Glasan, promukao kašalj javlja se kod laringitisa.

- Produktivni kašalj karakterističan je za bronhitis, astmu, cističnu fibrozu.

- Rijetko kašalj može biti dvoglasan (bitonalan). Ovakav kašalj tipičan je za suženje dušnika ili bronha koje može nastati zbog pritiska povećanog limfnog čvora ili stranog tijela.

S obzirom na trajanje, kašalj može biti akutni, hronični i tvrdokorni, dugotrajni i ponavljajući. Može se javljati danju ili noću, tokom cijele godine ili samo sezonski.

- Ponavljajući kašalj javlja se pri čestim upalama gornjih dišnih putova zbog slijevanja sekreta iz nosa ili sinusa. Obično se javlja kod mališana koji idu u vrtić.

- Kašalj koji se javlja sezonski (proljeće, rano ljeto, jesen) najčešće je posljedica alergijske preosjetljivosti na polen stabala, trava i korova. Tada se uz kašalj javljaju i drugi simptomi peludne alergije: crvenilo, svrbež i suzenje očiju, kihanje i svrbež nosa.

- Dugotrajan kašalj javlja se i kod oštećenja sluznice bronha koje je uzrokovano upalnim djelovanjem bakterija, virusa ili gljivica. Dugotrajni kašalj je i hripavac, te kašalj koji zaostaje zbog preosjetljivosti receptora nakon virusne infekcije.

Kako pomoći djetetu

Treba znati da je kašalj jedan od odbrambenih mehanizama organizma pa ga treba ne suzbijati, nego olakšavati.

Kod produktivnog kašlja potrebno je razrijediti i pokrenuti gusti sekret u dišnim putovima. Sekret se može razrijediti uzimanjem dovoljnih količina tekućine, što je važno za dojenčad i malu djecu koja imaju povišenu temperaturu.

Pri povišenoj temperaturi organizam gubi veće količine tekućine, sluznice su suhe, pa tako i sluznica bronha. Upalni sekret je gust i teško se iskašljava. Mogu pomoći i neki lijekovi, ali u tom slučaju obavezno se konsultirajte s liječnikom.

VAŽNO  

Svaki dugotrajni kašalj zahtijeva posjetu liječniku. Tada se na osnovu razgovora s roditeljima i pregleda djeteta odlučuje o daljim postupcima koji će dovesti do dijagnoze i ispravnog liječenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.