PORODICA Razvijte povjerenje i povezanost

S djecom trebate biti bliski

Ako vam desetogodišnjak kaže da je dobio jedinicu ili 15-godišnjakinja ispriča sve o prvom poljupcu, temelje izgradite u najranijem djetinjstvu, dok ste svojoj djeci još centar svijeta

Piše: "Bebe i mame"

Posvetite djetetu potpunu pažnju

Foto: Ilustracija


Slobodno vrijeme prilika je da s djetetom razvijate povjerenje, bliskost i povezanost. Važno je znati da djeca od najranije dobi imaju potrebu i želju za boravkom i igrom s roditeljima.  

Velik je broj opravdanih i neopravdanih razloga zbog kojih ne provodite dovoljno vremena u igri i porodičnom druženju. Poznato je da nije bitna količina vremena provedenog s djetetom, nego je bitno vrijeme potrošiti kvalitetno i kreativno.

Zato, ako želite doći do stepena da vam dijete kao desetogodišnjak kaže da je dobilo jedinicu ili kao 15-godišnjak da je pao prvi poljubac, temelje trebate graditi u najranijem djetinjstvu, dok su roditelji centar svijeta.

1. Nađite vrijeme za igru i posvetite djetetu potpunu pažnju

Vrlo često se desi da smo odsutni za vrijeme igre i druženja s djetetom. Poznate su vam situacije kada gledate TV ili telefonirate i gledate crtež koji je dijete nacrtalo i kojim vas želi impresionirati.

Ali, djeca shvataju kada niste usredotočeni na njih. Zato je bitno odvojiti vrijeme za dijete i posvetiti mu punu pažnju, jer će samo tako osjetiti da vam je važno.

2. Čitajte djetetu

I prije navršene prve godine čitajte djetetu, razgovarajte o pročitanom, prepričavajte priče. Odredite vrijeme za čitanje, najbolje prije spavanja i odvojite za to deset minuta vremena. Djetetu trebaju podjednako čitati i mama i tata.

3. Stvorite vrijeme za igru

Iskoristite vrijeme kada vodite dijete u vrtić, kada ste u kupovini ili se vozite automobilom i razgovarajte s djetetom ili igrajte neku igru riječima.

4. Ne budite pasivni roditelj

Odvedite djecu u kino, na koncert ili klizanje i s njim podijelite novo iskustvo.

5. Porodična putovanja

Organizirajte izlete, putovanja na more, na skijanje... Kada idete na godišnji odmor nemojte ostavljati djecu na čuvanje bakama ili tetama.

Više o temi

HRANA
Sve boje na tanjiru
NA VRH