DILEME Prehrana i tjelesne aktivnosti

Kada dojilja smije na dijetu

Smanjiti dnevni unos energije za 500 kalorija smanjenjem konzumiranja koncentriranih izvora masti i šećera

"Bebe i mame"
15.04.2019 09:42

Vožnju bicikla zamijenite šetnjama

Foto: Ilustracija

Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of the American Dietetic Association" pokazuje da dojilje koje imaju BMI manji 25 kg/m2 mogu smanjiti dnevni unos energije za 500 kalorija smanjenjem konzumiranja koncentriranih izvora masti i šećera (gazirani napici, masnije meso, slatkiši, slane grickalice).  

Dojilje u ovom istraživanju učestvovale su u programu koji je započeo mjesec nakon poroda i trajao 21 mjesec. U tom periodu došlo je do smanjenja tjelesne mase od pet kilograma, odnosno do smanjenja količine masnog tkiva za četiri kilograma.

Međutim, ono što treba savjetovati dojiljama koje bilo prehranom, bilo tjelesnom aktivnosti žele doći do željene tjelesne mase, jeste da trebaju povećati unos voća i povrća kako bi ostvarile preporučene unose mikronutrijenata. Također, trebale bi pripaziti na unos kalcija, a ukoliko to prehranom ne mogu ostvariti, tada je potrebno uzimati dodatke prehrani.

2. Vožnju bicikla zamijeniti šetnjama: hodanje pospješuje venski povratak krvi, što je vrlo korisno, jer su zbog pritiska trbuha noge sklonije otjecanju.

3. Obavezno izbjegavanje podizanja i nošenja tereta (jedan kilogram trebao bi biti gornja granica).

NA VRH