PAMETAN IZBOR

Ogradica nije kavez, već mjesto za igru

Za dijete je ogradica za igranje novi teren, poseban dio svijeta koji treba otkriti

Kao i sve djetetove potrepštine, i ogradicu treba pažljivo izabrati. Ilustracija

"Bebe i mame"

17.4.2019

Nakon šestog mjeseca života dijete polako stječe novu sposobnost: sjedi bez oslonca. Ta sposobnost predstavlja važnu etapu njegovog psihofizičkog razvoja koja mu omogućava da gleda predmete i osobe koji ga okružuju na novi način i iz druge perspektive. Kad savlada sjedenje, dijete može djelovati na okolinu: dodirivati predmete, bacati ih, obrtati i savladavati s njima nove oblike zabave.  

Ako se pravilno koristi, ogradica mu može postati korisna stvar za pomoć u proširivanju saznanja. A roditeljima ona može biti i sigumo mjesto u kojem, na kraće vrijeme, mogu ostaviti dijete dok su zaokupljeni kućnim poslovima.

Kako odabrati ogradicu

Kao i sve djetetove potrepštine, i ogradicu treba pažljivo izabrati.

- Prije svega, provjerite da li je prostor za dijete dosta veliki kako bi imalo punu slobodu pokreta.

Previše uzak prostor mogao bi izazvati nervozu djeteta, ono bi tada moglo odbiti boravak u ogradici, jer je doživljava kao neku vrstu kazne i ograničenja svoje potrebe i želje za nezavisnošću.

- Odlučite se za sigurne modele s čvrstom i stabilnom bazom. Uglavnom su unutrašnje strane i podnožje ogradice od najlona, radi jednostavnog i brzog čišćenja.

- Provjerite je li zaštitna mreža od manjih rupica, kako dijete u njima ne bi zapelo ručicama ili nožicama.

- Neki modeli imaju s unutrašnje strane rukohvate koji omogućavaju djetetu da se za njih pridrži, podigne se, zauzme i zadrži uspravan položaj.

- Zbog sigurnosti nikako ne vezujte bilo kakve trake unutar ogradice, dijete bi se o njih moglo zakačiti i povrijediti.

Prostor za igru

Ogradicu ne bi trebali smatrati samo sigurnim mjestom u kojem možete ostaviti dijete dok ste zauzeti. Djetetu je ona prvi "teren" koji treba istražiti i na kojem treba eksperimentirati nove motoričke aktivnosti i igre.

- Dobro je staviti ogradicu u prostoriju u kojoj se najviše boravi, kako biste stalno mogli kontrolirati bebu.

- Smjestite unutar ogradice igračke koje dijete može uzimati i proučavati.

- Opredijelite se za meke predmete bez metalnih dijelova koji bi mogli povrijediti dijete.

- Izbjegavajte da stavljate u ogradicu previše igračaka koje bi mu smanjile prostor i ograničile slobodu kretanja, ili bi mu, ako stane na njih, mogle poslužiti kao merdevine za izlazak iz ogradice.

- Obavezno stavite u ogradicu najdražu igračku svog djeteta: to će ga umiriti i neće se osjećati samo.

Za dobar početak

Oko osmog mjeseca dijete može doživjeti svako udaljavanje od mame (makar samo trenutno) kao pravo odvajanje. Da biste izbjegli mogućnost odbacivanja ogradice kao neke vrste kazne i gubitka mamine blizine, važno je postepeno privikavanje na novu situaciju.

- Sami ga stavite u ogradicu (u početku samo nakratko) i ostanite sve vrijeme uz dijete pričajući mu nježno. Vaša blizina će ga smiriti.

- Dajte mu igračke pa, kada se navikne na novu situaciju, smiri se i razvedri, možete se udaljiti na nekoliko minuta kontrolirajući ga s udaljenosti.

- Važno je da dijete ne bude predugo ostavljeno samo. Iako imate posla, nastavite mu se obraćati kako bi ga umirila vaša priča. Pustite njegovu najdražu muziku, često dolazite u sobu gdje se nalazi ogradica, pozdravite ga i pomazite.

- Ako usprkos raznim pokušajima dijete uznemireno i dalje plače, nemojte insistirati na ostajanju u ogradici. Nježno ga uzmite u naručje, a za koji dan pokušajte ponovo.

VAŽNO

Svaka ogradica mora ispunjavati sljedeće norme:

1. Mehanizmi za otvaranje i zatvaranje trebaju biti praktični i jednostavni.

2. Svi elementi strukture u kontaktu s mrežom trebaju biti presvučeni i ne smiju stršiti.

3. Mreža treba biti napeta i dobro pričvršćena.

4. Birajte presvlake koje se mogu prati i koje su netoksične.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.