DILEME

Je li dijete stidljivo ili je budući samotnjak

Ako se dijete igra samo, možda je takav karakter, ali isto tako moguće je da mu treba pomoći da se uključi u društvo

Neka djeca najviše se vole igrati sama. Ilustracija

"Bebe i mame"

17.4.2019

Izveli ste svog mališana u park, ali on sjedi na klupi s vama i ne prilazi drugoj djeci koja se bezbrižno igraju, klackaju ili ljuljaju. U pijesku sam pravi kule i zamkove i ni s kim ne razgovara. Saginje glavu i šuti.  

Isto se dešava na rođendanima. Vaš mali osobenjak drži vas za suknju i ne učestvuje u igri svojih vršnjaka. Da li to znači da je dijete nesretno? I šta možete uraditi ukoliko vaš mališan nema prijatelja?

Prije nego što vas obuzme očaj ili bilo šta preduzmete, morate znati da je takvo ponašanje kod male djece sasvim normalno: neka djeca su jednostavno stidljiva, neka su društvena, neka agresivna, a neka usamljena.

Stidljivi jedinci

Stidljivost je tipična za jedince koji najveći dio vremena provode s odraslima i ne idu u kolektiv. A u kolektivu vladaju potpuno drugi zakoni. Zato im treba dati vremena da te zakone upoznaju.

Sklapanje prijateljstva jedna je od najtežih lekcija koje svako dijete mora savladati i gotovo je nemoguće naučiti ga toj vještini.

Brojni su razlozi zbog kojih djeca postaju usamljenici: prelazak u drugi vrtić, porodični problemi kod kuće kao što su razvod ili bolest, ili previše obaveza (strani jezici, sport, muzička škola...).

Ali, neka djeca su po prirodi individualisti i usamljenici. To su često kreativne ličnosti kojima ne smeta što su same i vole se igrati u svom imaginarnom svijetu.

Pomoć roditelja

Svakom roditelju stalo je da mu dijete ima mnogo prijatelja, ali se mnogi mire sa situacijom, jer shvataju da je njihov mjezimac oduvijek bio takav. I neka djeca priznaju da ne žele uvijek biti dio gomile te da ih često ne zanima ono što njihovi vršnjaci rade.

Ukoliko je dijete malo i stidljivo, možete mu pomoći tako što ćete mu omogućiti da što češće bude u društvu vršnjaka. Vodite ga u park, dozvolite vršnjacima iz zgrade ili ulice da dođu kod vas da se igraju.

Nemojte se miješati ako se sporječkaju, prepustite vašem jedincu da sam rješava sporove i snalazi se kako zna i umije. Jer, u kolektivu on više nije centar svijeta kao kod kuće. Naučit će brzo i postepeno će biti sve sigurniji u sebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.