DILEME Šta kada dijete nije druželjubivo

Je li dijete stidljivo ili je budući samotnjak

Ako se dijete igra samo, možda je takav karakter, ali isto tako moguće je da mu treba pomoći da se uključi u društvo

"Bebe i mame"
17.04.2019 22:05

Neka djeca najviše se vole igrati sama

Foto: Ilustracija

Izveli ste svog mališana u park, ali on sjedi na klupi s vama i ne prilazi drugoj djeci koja se bezbrižno igraju, klackaju ili ljuljaju. U pijesku sam pravi kule i zamkove i ni s kim ne razgovara. Saginje glavu i šuti.  

Isto se dešava na rođendanima. Vaš mali osobenjak drži vas za suknju i ne učestvuje u igri svojih vršnjaka. Da li to znači da je dijete nesretno? I šta možete uraditi ukoliko vaš mališan nema prijatelja?

Prije nego što vas obuzme očaj ili bilo šta preduzmete, morate znati da je takvo ponašanje kod male djece sasvim normalno: neka djeca su jednostavno stidljiva, neka su društvena, neka agresivna, a neka usamljena.

Stidljivi jedinci

Stidljivost je tipična za jedince koji najveći dio vremena provode s odraslima i ne idu u kolektiv. A u kolektivu vladaju potpuno drugi zakoni. Zato im treba dati vremena da te zakone upoznaju.

Sklapanje prijateljstva jedna je od najtežih lekcija koje svako dijete mora savladati i gotovo je nemoguće naučiti ga toj vještini.

Brojni su razlozi zbog kojih djeca postaju usamljenici: prelazak u drugi vrtić, porodični problemi kod kuće kao što su razvod ili bolest, ili previše obaveza (strani jezici, sport, muzička škola...).

Ali, neka djeca su po prirodi individualisti i usamljenici. To su često kreativne ličnosti kojima ne smeta što su same i vole se igrati u svom imaginarnom svijetu.

Pomoć roditelja

Svakom roditelju stalo je da mu dijete ima mnogo prijatelja, ali se mnogi mire sa situacijom, jer shvataju da je njihov mjezimac oduvijek bio takav. I neka djeca priznaju da ne žele uvijek biti dio gomile te da ih često ne zanima ono što njihovi vršnjaci rade.

Ukoliko je dijete malo i stidljivo, možete mu pomoći tako što ćete mu omogućiti da što češće bude u društvu vršnjaka. Vodite ga u park, dozvolite vršnjacima iz zgrade ili ulice da dođu kod vas da se igraju.

Nemojte se miješati ako se sporječkaju, prepustite vašem jedincu da sam rješava sporove i snalazi se kako zna i umije. Jer, u kolektivu on više nije centar svijeta kao kod kuće. Naučit će brzo i postepeno će biti sve sigurniji u sebe.

Komentari

NA VRH