TEGOBE

Šta je noćni strah

Sam napad obično traje nekoliko minuta, rijetko do pola sata

Javlja se tokom prva tri sata sna. Ilustracija

"Bebe i mame"

22.4.2019

Vaše dijete se često probudi usred noći, strah ga je, hvata ga panika koja se može manifestirati paničnim vrištanjem i plakanjem. Zapravo, riječ je o poremećaju procesa buđenja.  

Noćni strah ili, popularnije rečeno, noćna mora javlja se tokom prva tri sata sna i vrlo je slična mjesečarenju. Smatra se da su ova dva poremećaja rezultat istog procesa s tim da je noćni strah znatno teži i kompliciraniji.

Noćna mora se obično javlja u okviru dva do tri sata spavanja, a počinje prividnim buđenjem tako što dijete zauzima sjedeći položaj, vrišti ili plače. Ono je preplašenog izgleda lica, ubrzano diše, znoji se, crveno je, a povećana je i mišićna napetost.

Napad obično traje nekoliko minuta, rijetko do pola sata. Naime, ovdje ne dolazi do potpunog buđenja, jer dijete najčešće ponovo utone u san i ujutro se ničega ne sjeća.

Noćne more kod djece obično ne treba liječiti, jer tokom vremena same od sebe prestaju. Za vrijeme epizode noćne more dijete obično ne odgovara na pokušaj roditelja da ga probude ili utješe.

Ako se i uspije probuditi, dijete je obično dezorijentirano. Uglavnom se javlja samo jedna epizoda tokom noći, vrlo rijetko više njih.

Nisu pošteđeni ni odrasli

Noćna mora muči odrasle osobe obično poslije nekih važnih životnih događaja. Utvrđeno je da stresovi povećavaju njihovu učestalost. Često se događa i da neke bolesti praćene povišenom tjelesnom temperaturom, kao i često uzimanje nekih lijekova mogu dati klasičnu sliku poremećaja buđenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.