SVAKODNEVICA

Dječija soba, mirisi i san

Ako nemate mogućnosti bebu skloniti u drugu sobu za vrijeme zračenja, stavite deku na ogradicu i na taj način ćete spriječiti direktno strujanje zraka

Sobu u kojoj dijete spava provjetravajte barem jednom dnevno. Ilustracija

"Bebe i mame"

23.4.2019

- Sobu u kojoj dijete spava provjetravajte barem jednom dnevno, a ako imate centralno grijanje potrudite se da zrak bude vlažan, pa zbog toga stavljajte na radijatore posude s vodom.  

- Ako nemate mogućnosti bebu skloniti u drugu sobu za vrijeme zračenja, stavite deku na ogradicu i na taj način ćete spriječiti direktno strujanje zraka.

- Bebu svakako odmaknite od izvora toplote, prozora ili promahe. Sobna temperatura u kojoj dijete boravi treba biti od 20 do 22 Celzijeva stepena, a u prostoriji gdje se kupa između 24 i 26 Celzijevih stepeni.

- Uzglavlje krevetića u kojem dijete spava podignite pomoću kutija ili knjiga otprilike deset centimetara od površine. Tako ćete djetetu olakšati disanje. Taj savjet daju i pedijatri, a zlata vrijedi ako se dijete prehladi.

- Da biste spriječili dijete da spava samo na jednoj strani, dobro će poslužiti peškiri smotani u obliku valjka kojim ćete mu poduprijeti leđa, što će ga primorati da spava na boku. Naravno, mijenjat ćete strane pri svakom sljedećem spavanju.

- Ne morate nužno bogato opremiti dječiji kutak i ne pretrpavajte ga igračkama, jer bebi igračke u prvo vrijeme nisu važne.

- Upotreba eteričnih ulja na dječijoj koži nije dopuštena, ali, ako želite, možete stavljati ulje borovine u vodu lampe koja se zagrijava svijećama. Isparavanjem vode pomiješane s eteričnim uljem borovine stvorit će se zrak sličan onome u borovoj šumi i olakšati prohodnost bebinih disajnih puteva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.