RIJEČ STRUČNJAKA

Kako se koža bebe inficira bakterijama

Zdrave kliconoše, koji su izvor infekcije kože bebe, najčešće su majka, babica, starije dijete u porodici ili neka druga osoba koja je u kontaktu s bebom

Temeljito pranje ruku najbitnija je higijenska mjera. Ilustracija

Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić

24.4.2019

Bakterije dospijevaju na kožu iz vanjskog svijeta onog momenta kada se dijete rodi, a infekcije najčešće izazivaju piokoke (najčešći je gnojni streptokok i zlatni stafilokok), koje uzrokuju gnojne procese.  

Spomenute bakterije naseljavaju sluznicu nosa i/ili grla, a onda putem nedovoljno opranih ruku ili putem površina na kojima se bebe previjaju, putem kapljica pri kihanju, kašljanju i/ili ljubljenju dospijevaju na kožu novorođenčeta.

Zdrave kliconoše, koji su izvor infekcije kože bebe, najčešće su majka, babica, starije dijete u porodici ili neka druga osoba koja je u kontaktu s bebom.

Promjene koje se javljaju kod bakterijske infekcije kože bebe su najčešće mjehuri različite veličine, ispunjeni žućkastim, mutnim, gustim sadržajem koji ustvari predstavlja gnoj.

Mjehuri se najprije javljaju na koži pazušne regije, mjesta na kojima majka prihvata bebu prilikom previjanja i kupanja, a zatim koža u predjelu debelog mesa, regije koja je najčešće u kontaktu s rukama osobe koja pere i previja dijete.


Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Pokrov gnojnog mjehura brzo puca, spontano, a naročito prilikom kupanja i pranja, njegov sadržaj je veoma infektivan i tako se bakterijska infekcija brzo širi na ostalu kožu novorođenčeta.

U početku beba nema povišenu tjelesnu temperaturu. Kada se bakterijski proces počne širiti na veće površine kože dolazi do porasta tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, pa i do oštećenja bubrega i opće intoksikacije organizma s veoma nepredvidivim daljim tokom.

Ukoliko se pojave gnojne promjene na koži bebe, ne smije se oklijevati. Treba se odmah javiti dermatologu. U međuvremenu ne kupati bebu na standarni način (vodom i šamponom), jer se tako bakterijska infekcija širi.

Kožu bebe tada je dozvoljeno prati samo u blagom rastvoru (svijetlocrvene boje rastvor) kalijeva permanganata. Kalijev permanganat se može kupiti u apoteci bez recepta.

Za pranje djeteta u kadici dovoljno je otopiti jedno zrnce i dobro promiješati vodu da se zrnce do kraja rastvori, kako bi se dobio proziran, svijetlocrveni rastvor. I, što je moguće prije, javiti se dermatologu.

Kako spriječiti infekciju

1. Opća higijena u porodilištima mora biti na najvišem mogućem nivou.

2. Poželjno bi bilo da i majka bebe, kao i druge osobe koje dolaze u kontakt s bebom, prekontrolištu bris nosa i guše, naročito ako su imale neku upalu grla i nosa.

3. Temeljito pranje ruku najbitnija je higijenska mjera uvijek, pa i u ovom slučaju.

4. Ako majka ima infekciju gornjih disajnih puteva, ili je zdravi kliconoša, pri kontaktu s bebom treba nositi masku na licu, kontakte s bebom svesti na minimum i nikako ne ljubiti bebe.

5. Osobe sa hroničnim aknama često imaju sekundarne infekcije piokokama, pa ne bi smjele biti u direktnom kontaktu s bebom.

6. Radne površine na kojima se beba presvlači moraju biti dobro oprane sapunom i posušene.

7. Kadice i druge posude u kojima se beba kupa moraju biti veoma čiste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.