BEBE I MAME

Kako čistiti malo, nježno uho

Štapići za uši trebaju se koristiti za čišćenje samo vanjskoga dijela uha, a nikako se ne smiju gurati u ušni kanal

Ilustracija

"Bebe i mame"

29.4.2019

Održavanje higijene ušiju dio je svakodnevne higijene, a pri tome se čisti samo uška i dio ušnoga kanala (zvukovoda), koliko u njega ulazi prst umotan u ručnik ili nešto slično.  

Štapići za uši trebaju se, također, koristiti za čišćenje samo vanjskoga dijela uha, a nikako se ne smiju gurati u ušni kanal, pogotovo ne duboko.

Naime, ušna smola sama se čisti i izlazi iz uha, a guranjem štapića duboko potiskujemo je u dubinu, pri čemu možemo povrijediti bubnjić, membranu koja se nalazi u dubini uha. To posebno važi za osjetljivo dječije uho.

Posebno pažljivo treba čistiti uši kod djece, gdje se štapić smije upotrijebiti samo za higijenu uške i samoga početka ušnoga kanala, onoliko koliko je pod kontrolom oka.

Danas se proizvode i štapići s debljim slojem vate, koji ne dopuštaju dublji ulazak u zvukovod.

Guranje bilo kakvih drugih predmeta u uho strogo je zabranjeno. Ako primijetite da vaše dijete ne čuje dobro, obratite se liječniku koji će uho pregledati aparatom (otoskopom) i ustanoviti o čemu je riječ.

Ako se dogodi da dijete u uho stavi neki strani predmet, obavezno potražite pomoć liječnika i nemojte ga pokušavati sami izvaditi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.