ZDRAVO NOVOROĐENČE

Upomoć! Beba ima grčeve

Grčevi počinju u drugoj sedmici života i traju najčešće do trećeg mjeseca te ne prouzrokuju veće zdravstvene probleme kod bebe i, uglavnom, prolaze spontano

Grčevi kod bebe ne uzrokuju veće zdravstvene probleme. Ilustracija

"Bebe i mame"

30.4.2019

Kolike ili grčevi kod beba vrlo su čest problem. Beba plačem oglašava neku svoju neudobnost ili potrebu. Međutim, ako beba satima plače, u otprilike isto vrijeme, a najčešće predvečer, najvjerovatnije ima grčeve.  

Grčevi nastaju iz čista mira. Uz glasan plač, bebi pocrveni lice, počne grčiti nogice prema trbuhu, trbuh postaje naduven te se javljaju gasovi. Grčevi počinju u drugoj sedmici života i traju najčešće do trećeg mjeseca.

Jednako često javljaju se kod beba na prirodnoj ishrani, kao i kod onih na vještačkoj ishrani. Uzrok grčeva nije poznat, ali je vjerovatno da na njih utječe više faktora.

Ponekad se javljaju kao alergijska reakcija na proteine kravljeg mlijeka, zbog poremećaja odnosa roditelja i bebe, možda je to samo fiziološki plač na gornjoj granici intenziteta, plač povezan sa lučenjem crijevnog hormona, koji ubrzava peristaltiku crijeva, a možda je u pitanju sve to zajedno.

Prije nego što se postavi dijagnoza kolika, potrebno je uzeti iscrpne podatke od roditelja o karakteru plača, načinu smirivanja djeteta, napredovanju djeteta i stresnim situacijama.

Grčevi kod bebe ne prouzrokuju veće zdravstvene probleme i, uglavnom, prolaze spontano. Činjenica je da više od polovine beba pati od grčeva, ali im se mora pomoći, jer je to relativno dug period.

Šta mama NE jede

Majke koje doje iz ishrane bi trebale izbaciti kravlje mlijeko, jagode, morske plodove, čokoladu, kikiriki, maline. Uzimanje grožđa može biti povezano s pojavom grčeva kod beba. Veće količine kafe i alkoholnih pića treba strogo izbjegavati.

Šta beba PIJE

Kod beba na vještačkoj ishrani s izraženim kolikama mliječne formule treba zamijeniti hipoalergijskim formulama. Čajevi od ljekovitog bilja (kim, kamilica, komorač, metvica) mogu biti korisni kod nekih dojenčadi, ali se malo zna o njihovim terapijskim dozama.

VAŽNO

Bebu treba hraniti u miru, pridržati je na kraju obroka da podrigne, kod grčeva promasirati stomačić u smjeru kazaljke na satu, ugrijati trbuh toplom pelenom, saviti noge u koljenima i pritiskati ih prema trbuhu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.