PAZITE

Rano čitanje može oštetiti vid

Često micanje očiju i mijenjanje fokusa jedan je od najboljih načina "treniranja" vida

Zaštitite djetetov dobar vid. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.5.2019

Nije preporučljivo učiti dijete čitati prije pete godine, jer je to jedno od zlatnih pravila zaštite djetetova dobrog vida, tvrde stručnjaci.  

Cilijarni mišić, koji omogućava dobar vid, konačno se formira tek oko sedme ili osme godine djetetovog života. Kod djece koja su krenula u školu sa šest godina ima triput više kratkovidih nego među školarcima koji su krenuli u prvi razred sa sedam godina, pokazuju neka istraživanja.

Provodi li dijete mnogo vremena za računarom, neka prostorija i radni sto budu dobro osvijetljeni kako ne bi dodatno naprezalo oči. Pripazite da svjetlost direktno ne udara u ekran, jer odbljesak iritira oči i oštećuje vid.

Često micanje očiju i mijenjanje fokusa jedan je od najboljih načina "treniranja" vida. Sportom čeličite dijete kako bi što manje bolovalo i imalo bolji vid.

Najbolji sportovi za poboljšanje vida su oni koji uključuju loptu ili loptice, poput stonog tenisa. Jednako dobri mogu biti sportovi poput tenisa ili odbojke.

Hrana za bolji vid

Djetetu servirajte namirnice korisne za oči poput sira, jogurta, kefira, ribe, govedine, puretine, mrkve i kupusa. Ponudite djetetu borovnice, ribizle i zeleno povrće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.