OPREZ

Minus voćnim sokovima

Istraživanja su pokazala povezanost između konzumiranja zašećerenih voćnih sokova i pretjerane težine kod djece

Djeci treba ograničiti unos sokova. Ilustracija

"Bebe i mame"

6.5.2019

Predškolska djeca koja piju puno voćnih sokova mogla bi imati problema sa zdravljem, posebno s viškom kilograma, upozorava studija Medicinskog fakulteta u Pensilvaniji.  

Istraživanje je trajalo nekoliko godina, a obuhvatilo je 154 djevojčice od njihove pete godine. S 13 godina, 14 djevojčica pokazivalo je simptome koji ih svrstavaju u rizičnu skupinu, tj. potencijalni su kandidati za bolesti srca, moždani udar ili dijabetes tipa 2. Sve su imale prekomjernu težinu, visok krvni pritisak i vrlo visok nivo holesterola u krvi.

Istraživanje je pokazalo da su njihovi roditelji, koji su većinom i sami u rizičnoj grupi, manje pazili na prehranu od onih čija djeca nisu u rizičnoj grupi.

No, u vrlo ranom djetinjstvu jedina razlika u njihovoj ishrani bila je što su pretile djevojčice pile puno više sokova nego ostale. Već s devet godina, rizična je grupa svakodnevno pila 50 posto više zašećerenih sokova od one nerizične.

Dosadašnja istraživanja o povezanosti između konzumiranja zašećerenih voćnih sokova i pretjerane težine kod djece dala su različite rezultate. Američka udruga pedijatara je do sada zastupala stav da djeci treba ograničiti unos sokova - za uzrast od jedne do šest godina poželjno je dati od 115 do 140 mililitara dnevno


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.