DILEME

Zbog čega su mala djeca sklona „krađama“

Krađa u predškolskom dobu ima specifične karakteristike i to nije krađa u pravom smislu riječi

Neka se djeca ne ustežu prisvojiti ono što im se dopada. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.5.2019

Malo je roditelja koji se nisu susreli s dječijom krađom i njihova zabrinutost je razumljiva. Međutim, stručnjaci poručuju da ne treba paničiti, jer se problem može riješiti.  

Da bi u tome uspjeli, roditelji, prvo, trebaju otkriti zašto njihovo dijete krade, a zatim pokušati s njim uspostaviti odnos povjerenja i bliskosti da bi mu ukazali na grešku.

Psiholozi naglašavaju da svi roditelji trebaju znati da su u svakoj starosnoj grupi uzroci takvog ponašanja različiti. Krađa u predškolskom dobu ima specifične karakteristike i to nije krađa u pravom smislu riječi. Neki od razloga zbog kojih maleni počinju krasti su:

- Želja da se nešto ima. Dijete često ne može svladati tu ogromnu želju. Ono vidi novu igračku i pošto o njoj dugo mašta, ne može odoljeti da je ne uzme ili u parku od drugog djeteta ili čak u prodavaonici.

- Drugi razlog je želja da bližnjima nešto pokloni. Dijete želi razveseliti mamu ili tatu i ne shvata da u tome ima nešto loše.

- Treći je razlog želja da na sebe skrene pažnju vršnjaka, kao vlasnik neke posebne stvari.

Svi takvi postupci mogu se opravdati kad je riječ o djetetu od dvije ili tri godine. Za njega su pojmovi „moje", „tvoje", „tuđe" apstraktni. Oni još ne mogu shvatiti šta je to svojina i zato su ubijeđeni da je sve na svijetu njihovo.

Zato se dijete ne usteže u gostima ili parku prisvojiti sve što mu se dopada.

Naravno, takvo dijete nećemo nazvati lopovom, već ćemo mu strpljivo objasniti da je igračka tuđa i da je zbog toga ne smije nositi kući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.