KAKO POMOĆI

I djeca pate od migrene

Istraživanja pokazuju da u uzrastu do sedam godina 1,4 posto djece pati od glavobolja koje mogu biti migrenozne i tenzione

Kada se dijete žali da ga boli glava, najprije mu izmjerite temperaturu i pritisak. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.5.2019

Mnogi roditelji čude se kada im se malo dijete žali na glavobolju, jer smatraju da je to bolest odraslih. Međutim, istraživanja pokazuju da u uzrastu do sedam godina 1,4 posto djece pati upravo od te boljke.  

Današnjoj nauci poznato je 165 vrsta glavobolje, ali djeca najčešće pate od migrene i tenzione glavobolje.

Napadi migrene mogu trajati od dva sata do dva dana. To je pulsirajući, jak bol i on onemogućava djetetu da se normalno ponaša. Dijete se može žaliti i na smetnje u vidu, bezrazložan strah, mučninu, a ponekad mu trnu ruke i noge.

Tenzione glavobolje nastaju povremeno i traju od pola sata do sedam dana. Bol je dvostran, konstantan, ali ne remeti motoriku djeteta. Nema mučnine, niti povraćanja.

Ima djece koju glavobolja muči prilikom promjena vremena, pred kišu ili ukoliko puše vjetar. To je posebno izraženo u proljeće i najesen.

Kada se dijete žali da ga boli glava, najprije mu izmjerite temperaturu i pritisak. Ukoliko pokazatelji odstupaju od normale, dajte djetetu tabletu na bazi paracetamola ili se poslužite nekim od recepata narodne medicine.

Pomaže biljni čaj s cvjetovima lavande, nane, ruzmarina i korijenom valerijane. Ukoliko tegobe ne prođu kroz sat-dva, treba se konsultirati s liječnikom.

Uzroci glavobolje

- Vožnja automobilom ili autobusom;

- Premalo i previše sna;

- Gledanje televizije ili igranje igrica na kompjuteru;

- Stres ili neuspjeh;

- Nagla promjena vremena;

- Strah;

- Razočaranja, neispunjene nade;

- Aktivno bavljenje sportom;

- Neredovna, nekvalitetna ishrana;

- Netolerancija na neke namirnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.