OPREZ

Nježna koža traži kremu

U prvih šest mjeseci dojenče uopće ne bi trebalo direktno izlagati suncu, a ako boravi vani to mora biti u sjeni

Što je dijete mlađe, koža je osjetljivija. Ilustracija

"Bebe i mame"

15.5.2019

Iako je sunce korisno i potrebno, kada je u pitanju izlaganje beba i djece njegovoj svjetlosti, treba biti vrlo oprezan 

UVA zrake djeluju korisno na kožu, jer pogoduju stvaranju prirodnog vitamina D u koži koji je neophodan za pravilan razvoj kostiju u djetinjstvu. Ali, za taj proces dovoljan je kratak boravak na suncu i izlaganje malih površina kože njegovom djelovanju.

U kasno proljeće i ljeti djeca više borave na otvorenom prostoru, a i male bebe izlaze na duže šetnje. Što je dijete mlađe, koža je osjetljivija. Dječija koža koja je izložena djelovanju atmosferskih utjecaja, pa i sunca, mora biti pravilno zaštićena.

Što je dijete mlađe i svjetlije kože, kose i očiju ima slabiju zaštitu od utjecaja sunčevih zraka. Pigment kože melanin ima zaštitnu ulogu ako se radi o urođeno tamnije pigmentiranoj koži.

U prvih šest mjeseci dojenče uopće ne bi trebalo direktno izlagati suncu, a ako boravi vani to mora biti u sjeni. Za djecu te rane dobi nisu predviđena sredstva za sunčanje, ali lice, uvijek nakon dnevne toalete, treba namazati kremom koja će zaštititi kožu.

- Vlažna krema biti će pogodna kada dijete duže vremena boravi u zatvorenom prostoru.

- Masnija krema zaštitit će bebinu kožu pri izlasku napolje.

VAŽNO

Ako dijete uzima neki lijek, pitajte ljekara smije li na sunce, jer neki lijekovi nakon izlaganja tijela suncu mogu izazvati nepoželjne reakcije.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.