PRAVILA

Slatke muke: Kako opremiti sobu za najmlađe

Soba za najmlađe treba imati tri zone - dio za rad, dio za spavanje i dio za igru

Birajte vesele boje. Ilustracija

"Bebe i mame"

17.5.2019

Opremanje dječije sobe (pod pretpostavkom da u stanu postoji soba za dijete) jedna je od najslađih muka koju roditelji imaju, a glavni problem je što ta jedna soba treba imati nekoliko funkcija.  

Tri zone

Ipak, to nije nerješiv problem - a za one koji se s njim prvi put suočavaju evo nekih općih pravila.

U principu, dječija soba treba imati tri zone - dio za rad, dio za spavanje i dio za igru. Uz to, treba imati na umu da će se s djetetovim rastom mijenjati njegove potrebe i želje, pa je dobro u samom startu ostaviti prostora za kasnije promjene.

Mogu se desiti i problemi s manjkom prostora, naročito ako dvoje ili više djece dijele sobu - tada pomažu kreveti na sprat (neke oni asociraju na vojničke spavaonice, ali djeci su, uglavnom, zabavni), stolovi i stolice na rasklapanje (ali dovoljno kvalitetno izrađeni da ne bi iznenada "sami od sebe" nekome pali na nogu), kao i pregrade i ladice ispod kreveta.

Pravilan raspored

Krevet, ormari i radni sto elementi su svake dječije sobe. Ako je moguće, bilo bi dobro izbjeći da tu stoje ormari u kojima su stvari roditelja, jer dijete tako stječe dojam da je njegova soba nekakvo spremište.

Krevet(e), ormare i radni sto treba pravilno uklopiti - radni sto ne treba da bude uz uzglavlje kreveta (zbog oštrih ivica), a nije najzdravije ni da krevet bude uz zid na kojem se nalazi prozor.

Ukoliko sobu dijele dva djeteta, njihovi kreveti mogu biti postavljeni paralelno, ali uz obavezan razmak od barem 60 cm, ili u obliku slova "L", ili na sprat.

Bitne su boje

Ni boje u dječijoj sobi nisu nebitne - najbolje su vesele boje za zidove, a boje jakih tonova za pojedine dijelove namještaja, tako će soba pružati vedru i optimističnu atmosferu.

Za kraj, dobro je uključiti i samo dijete u izbor namještaja i boja za sobu (ako je dovoljno staro da umije dreći šta želi), pošto se ipak o njegovoj sobi radi, o prostoru u kome će ono provoditi najviše vremena.

Važno

Ne mora se prihvatiti svaka djetetova želja - ako želi prenapadne boje za koje znate da će mu brzo umoriti oči, ili ako vaš tinejdžer želi da mu sve u sobi bude crno, a vama to djeluje morbidno, na vama je da se opredijelite za ono što smatrate prikladnijim i zdravijim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.