KAKO RASTEMO

Polazak u vrtić: Velik korak za djecu i roditelje

Prvi odlazak u vrtić znači stres za sve članove porodice. Nepoznat prostor, uplašena djeca i nova sredina mogu izazvati navalu plača kod djeteta i nervozu kod roditelja

Vrtić će uskoro postati svakodnevica vašeg djeteta. Ilustracija

"Bebe i mame"

30.5.2019

Jutro prije prvog odlaska u vrtić zna biti posebno stresno, često se dogodi da baš sve krene naopako, vrijeme koje ste isplanirali za odlazak pokazalo se prekratko i ne preostaje vam ništa drugo nego da dignete glas. Naravno, to je pogrešno. Već ujutro morate biti vedri i veseli. Pozitivnu energiju prenijet ćete na male ukućane pred kojima je važan dan.  

Ako ste nervozni i čangrizavi ujutro, dijete će to osjetiti, pa će i ono postati neraspoloženo. Umjesto da ga tjerate da se obuče jer ionako kasnite u vrtić, utrkujte se ko će se prije obući!

Pravila ponašanja

Prvi rastanak bit će posebno težak u vrtiću, no roditelj mora ostati priseban. Dijete u vama vidi oslonac, zato suzdržite suze ponavljajte da će sve biti u redu. Šta morate izbjeći:

1. Ako vam se plače, učinite to tek kad izađete iz vrtića.

2. Ne oklijevajte! Što se više zadržavate prilikom rastanka u vrtiću, bit će teže i vama i klincu.

3. Rastanak olakšajte tako što ćete mu reći da ćete uskoro doći po njega.

Svaki odlazak u vrtić znači da ćete popodne doći po dijete. Kako bi i ono to razumjelo, osmislite stvari koje će prerasti u rutinu i djetetu dati sigurnost. Naravno, ako kažete da ćete doći prije spavanja, taj dan stvarno i dođite.

Imajte svoje male rituale koji će značiti da je sad stvarno vrijeme da vi otiđete na posao, a dijete među svoje prijatelje. To može biti neki vaš poseban poljubac, zagrljaj ili pozdrav.

Da se dijete osjeća sigurno

Djeca se osjećaju sigurno u okolini koja im je poznata. Kroz nekoliko sedmica takvom će okolinom smatrati i svoj vrtić, no dotad im pomognite sitnicama:

1. Ponesite kućnog prijatelja. Pitajte tetu u vrtiću smije li dijete ponijeti neku svoju igračku koja će mu poslužiti kada će mu biti potrebna utjeha i poznati prijatelj. To ne bi trebala biti baš omiljena igračka vašeg djeteta, jer je lako moguće da se kući ne vrati u jednom komadu!

2. U početku će biti teško, no najvažnije je da ostanete dosljedni. Na taj način će dijete lakše shvatiti da se u vrtić mora ići. Malim nagradama ohrabrite dijete. Napravite sistem nagrađivanja. Možete napravite kalendar od ponedjeljka do petka u kojem ćete za odlazak u vrtić bez buke i plača dobiti jednog smješka. Na kraju sedmice, ako je imao pet smješka, napravite potragu za poklonom koji ćete sakriti negdje u kući.

Period navikavanja

Vrtićka grupa uskoro će postati svakodnevica vašeg djeteta. Dijete će se opustiti i polako početi prihvaćati novu sredinu. Kako da brže prihvati tu novu sredinu:

1. Naučite imena djece iz grupe.

2. Spominjite djecu iz grupe raspitujući se za aktivnosti njegovih prijatelja.

3. Pokažite interes za događanja iz vrtića, pa će i za vašeg princa ili princezu vrtić postati sigurnije mjesto, koje može poistovjeti s domaćom atmosferom.

Važno

Za dijete je bolje da je u vrtiću među vršnjacima nego da ga sve do škole čuvaju djed i baka. Proces privikavanja kod neke djece proći će kao od šale, no nekima će suze teći i teći. Na vama je da budete ustrajni u svojoj odluci. Nemojte praviti klasičnu roditeljsku pogrešku pa klinca dva dana voditi među djecu, a kada pokaže suze ostaviti ga nekoliko dana kod kuće. 


Tako će dijete naučiti da suzama može upravljati vama i odlascima u vrtić. Nakon razdoblja privikavanja ionako neće htjeti otići iz svoje grupe vršnjaka, a vi ćete biti ponosni na svojeg "velikog" klinca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.