ODGOJ Pustite ih da sami riješe problem

Kad se djeca svađaju, majka nije sudija

Nikada ne opterećujte obavezama jedno dijete više od drugoga zato što je ono starije ili razumnije

Piše: "Bebe i mame"

Pustite ih da sam riješe problem

Foto: Ilustracija


Imate dvoje dece i ona se bore za vašu pažnju svim sredstvima. Često im ne možete udovoljiti i zbog toga se osjećate pomalo krivim jer ne znate kome ćete prvo posvetiti pažnju.

- Ne možete se podijelite na dva dijela. Ako se trudite "zapostavljenom" djetetu nadoknaditi pažnju koju ste posvetili njegovom bratu ili sestri, to će biti izvor stalnih svađa. Posvećujte pažnju onom djetetu kojem je u tom trenutku potrebna - kaže Roberto Albani, pedijatar iz Rima.

Svako dijete je priča za sebe (razlikuju se uzrastom, karakterom, potrebama...). Ako vam dijete prebacuje zbog toga što posvećujete više pažnje njegovom bratu ili sestri, objasnite mu da je to zato što je njemu ili njoj vaša pažnja u tom trenutku potrebnija i da ćete isto učiniti i za njega u sličnoj situaciji.

Ukoliko vas nakon svađe pozovu da im presudite, nikako nemojte izigravati sudiju. Pustite ih da sami riješe problem. Intervenirajte samo ako sukob postane previše žestok.

Nemojte opterećivati obavezama jedno od dvoje djece zato što je starije ili razumnije i nemojte pravdati njihovo ponašanje godinama ili karakterom - trudite se da ne budete pristrasni.

Više o temi

PLANIRANJE
Kad je vrijeme za drugo dijete

Više o:

Djeca Svađa Odgoj
NA VRH

Komentari