DILEME

Zečja usna – je li nasljedna?

Može se javiti sama ili u kombinaciji s rascjepom nepca.

Čuvajte s einfekcija na početku trudnoće. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.6.2019

Rascjep usne, u narodu poznat kao zečja usna, najčešća je anomalija lica. Može se javiti sam ili u kombinaciji s rascjepom nepca. Ako uz rascjep nema pridruženih abnormalnosti, njegova je učestalost jedan na 800 do 1.000 sve rođene djece, dakle u općoj populaciji se javlja učestalošću od oko 0,1 posto. 

Ne zna se uzrok nastanka te anomalije, tako da nije moguće ni spriječiti njeno javljanje, međutim zna se da naslijeđe, kao i mogući vanjski činitelj, igraju neku ulogu.

Vjerovatnost javljanja rascjepa usne (sa ili bez rascjepa nepca), kod djece koja u drugom i trećem stepenu srodstva imaju člana s rascjepom, iznosi 0,3 do 0,9 posto, dakle tri do devet puta je veća vjerovatnost javljanja rascjepa nego kod potpuno zdravih roditelja koji nemaju nikog oboljelog u široj porodici. U praktičnom smislu ta vjerovatnoća je zaista mala i ne treba biti njome opterećen.

Međutim, ono o čemu žena prije trudnoće mora voditi računa jeste da prije planiranog zanošenja izliječi eventualnu anemiju, mokraćnu ili neku genitalnu infekciju, paziti na dovoljan unos folne kiseline i vitamina B grupe (zadovoljavajući je unos ako se hrane dovoljno raznovrsno s mnogo povrća, a postoje i posebni preparati koj se mogu uzimati dva do tri mjeseca prije planirane trudnoće).

Te mjere su važne da u punom zdravlju žena krene u trudnoću. Razdoblje od prva tri mjeseca trudnoće kritično je za dijete, jer se u tom periodu formiraju svi organi i dijelovi tijela.

Tada se treba čuvati svih infekcija, ne uzimati nikakve lijekove niti vitaminske preparate, izbjegavati kontakte sa psima i mačkama, hraniti se pažljivo s mnogo voća i povrća.

Tim mjerama se štiti od mogućih vanjskih utjecaja na javljanje različitih prirođenih grešaka, među kojima i rascjepa usne, a koje nastaju upravo u spomenutom periodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.