ZDRAVO DIJETE Neka idu u toalet kad god osjete potrebu

Redovan odlazak u WC - manje urinarnih infekcija

Ako sprečavate djecu da idu u WC kada to zatraže, kasnije u životu može im donijeti probleme s infekcijama urinarnog trakta

"Bebe i mame"
02.06.2019 20:29

Vrlo lako može doći do sindroma UTI

Foto: Ilustracija

Britanski pedijatri upozoravaju roditelje da bi trebali pustiti djecu da idu u toalet kada god to zatraže, a ne da ih primoravaju da čekaju da prođe određeno vrijeme.  

Ako sprečavate djecu da idu u WC kada to zatraže, kasnije u životu može im donijeti probleme s infekcijama urinarnog trakta. Naime, pedijatri savjetuju roditelje da ohrabruju svoju djecu da idu u WC kada god osjete potrebu.

U suprotnom, vrlo lako može doći do sindroma UTI. Sindrom UTI (infekcija urinarnog trakta) vrlo je česta kod djece, jer roditelji odmalena uče mališane da trpe i zadržavaju mokraću.

Ukoliko infekcija ne bude na vrijeme otkrivena i izliječena, može izazvati oštećenja bubrega. Znaci koji ukazuju na to da dijete možda ima UTI su slabost, bol u stomaku i povraćanje. Specifični znaci su bol dok urinira, češće uriniranje, bol u abdomenalnom dijelu i jak miris urina.

Bebe koja iz neobjašnjivih razloga imaju temperaturu od 38 stepeni i više, treba odvesti pedijatru koji će preporučiti laboratorijsku analizu urina.

Komentari

NA VRH