ZDRAVLJE Čest kašalj - šta je važno znati

Prepoznajte na koji način dijete kašlje

Kašalj iz grla javlja se iznenadnim napadima, po karakteru je zaglušujući, bez iskašljaja, često prati upalu i nadražaj u grlu

"Bebe i mame"
04.06.2019 21:26

Kašalj koji se javlja kod akutnog bronhitisa traje stalno

Foto: Ilustracija

Prehlade, laringitis, upale grla obično prati kašalj. Ukoliko vaše dijete često kašlje, evo malog vodiča koji će vam pomoći da otkrijete koju vrstu kašlja dijete ima.  

 Kašalj iz grla

Javlja se iznenadnim napadima, po karakteru je zaglušujući, bez iskašljaja, često prati upalu i nadražaj u grlu. Najčešće ga prate simptomi upale ždrijela.

Kašalj iz dušnika

Prema karakteru je sličan kašlju iz grla, uz prizvuke "laveža". Prate ga prilično jaki bolovi iza grudne kosti. Javlja se kod upale dušnika. U početku je, dok traju bolovi, suh, a onda slijedi iskašljavanje.

Kašalj kod bronhitisa

Kašalj koji se javlja kod akutnog bronhitisa traje stalno, bez karakterističnih napada. U početku je suh i neproduktivan, a potom se javlja iskašljaj. Može biti proziran, što obično karakterizira virusne infekcije ili je, pak, žućkast do zelenkast, što je znak da je nastupila bakterijska infekcija.

Astmatični kašalj

Obično je nadražajan, a kod blažih oblika bolesti podstiče ga dubok udah, udisanje hladnog vazduha ili smijanje. Nakon napada kašlja, u plućima se može čuti zvuk „sviranja“.

Komentari

NA VRH