KORISNO Šta trebate znati

Pravila za prvu bebinu odjeću

Presvlačenje treba obaviti uvijek prije hranjenja, kako bi se izbjeglo vraćanje hrane i buđenje djeteta nakon obroka

"Bebe i mame"
07.06.2019 19:33

Bebina odjeća treba biti od prirodnog materijala koji se može prati na 90 stepeni i peglati

Foto: Ilustracija

Dobra odjeća za bebu mora ispunjavati nekoliko uvjeta: 

1. Prvi i najvažniji je da čuva tjelesnu toplinu djeteta i održava čistoću kože.

2. Odjeća treba biti od prirodnog materijala koji se može prati na temperaturi od 90 stepeni te peglati. To pogotovo vrijedi za benkice i bodije, jer se nalaze tik uz nježnu dječiju kožu.

3. Novu odjeću prije upotrebe treba oprati, dobro isprati od deterdženta, po mogućnosti osušiti na suncu i ispeglati te odložiti u ormar gdje će biti zaštićena od prašine i vlage.

Kakve pelene

Danas se većinom koriste jednokratne pelene, zbog jednostavnosti i praktičnosti njihove primjene, što omogućava uštedu vremena majki koje mogu posvetiti sebi ili iskoristiti za igru s djetetom.

Presvlačenje treba obaviti uvijek prije hranjenja, kako bi se izbjeglo vraćanje hrane i buđenje djeteta nakon obroka. Prije povijanja kožu oprati mlakom vodom, a posebnu pažnju obratiti na područje oko čmara, spolovila i naborima kože.

Nakon pranja kožu nježno posušite mekim ručnikom i zaštitite nekom od dječijih masti. Na čistu i njegovanu kožu stavite jednokratnu pelenu.

Široko povijanje

Gornji rub pojasa koji se lijepi treba dosezati do ispod prsnih bradavica, a donji iznad koljena. Na taj način postižete pravilan efekt širokog previjanja i učvršćivanja dječije kičme.

Bez obzira na to što upotrebljavate jednokratne pelene, dijete previjajte prije svakog obroka kako ne bi došlo do upalnih promjena na koži često izazvanih gljivicama.

VAŽNO

Nakon upotrebe jednokratnih pelena, potrebno ih je pravilno složiti, staviti u vrećicu za otpatke i tek onda odložiti u smeće.

Tagovi

beba Pamuk Odjeća

Komentari

NA VRH