PRIRODNA POMOĆ Da djeca bolje spavaju

Med ublažava noćni kašalj

Sigurna je i djelotvorna alternativa službenoj medicini, ali se ne preporučuje djeci mlađoj od godinu dana zbog mogućih alergija

"Bebe i mame"
11.06.2019 09:44

Med djeluje umirujuće na iziritirano grlo

Foto: Ilustracija

Kašika meda može ublažiti noćni kašalj te pomoći djeci i njihovim roditeljima da bolje spavaju, pokazala je studija kojom je bilo obuhvaćeno 105 djece koja su kašljala zbog prehlade.  

Djeca su bila podijeljena u tri grupe od kojih je jedna dobivala sirup protiv kašlja, druga med, a treća ništa i med se pokazao najboljim rješenjem.

Postoji nekoliko objašnjenja zašto med pomaže u olakavanju kašlja. Med je slatkast i sirupast i djeluje umirujuće na iziritirano grlo, a važan je možda i zato jer ima visok postotak antioksidansa. Med djeluje i protiv mikroba.

Ipak, ne preporučuje se djeci mlađoj od godinu dana zbog mogućih alergija. Za stariju djecu općenito je siguran, ali dozu valja povećavati usporedo sa starošću djeteta.

Koliko kome?

Pola kašike dovoljno je za djecu od dvije do pet godina, a cijelu kašiku treba dati djeci od šest do 11 godina. Dvije kašike trebaju uzeti dvanaestogodišnjaci i stariji.

Komentari

NA VRH