VAŽNO San djecu savlada i dok se igraju

Ako zaspi na kauču, premjestite ga u krevetac

Redovito pregledavajte mjesta gdje i kako djeca spavaju

"Bebe i mame"
13.06.2019 16:27

Spremite dijete u njegov siguran i topao krevet

Foto: Ilustracija

Baš kad pomislite da dijete nikad neće zaspati, ono krene u zemlju snova i to na najčudnijim mjestima. Kada se to desi, često se pitate da li da ga ostavite na tome mjestu ili spremite u krevet. 

Ne dozvolite da vas bilo šta iznenadi. Da biste se uvjerili da vaš mali princ ili princeza drijemaju kako treba, vaša je dužnost da oni budu sigurni i na čistom.

Iako ste umorni, kad je mala beba u kući, nađite vremena za provjeru mjesta gdje dijete boravi i spava.

Evo nekoliko stvari koje treba stalno provjeravati:

Kako beba spava?

Ako je beba zaspala u sjedalici za auto, onda ste tokom vožnje bezbrižni. S druge strane, ako je zaspala na kauču i to na trbuhu, onda je micanje djeteta jako dobra ideja.

Pomicanje novorođenčadi prilikom spavanja nema negativnog utjecaja na njih, ali spavanje na trbuhu licem dolje nije preporučljivo i može dovesti do određenih problema.

Koje stvari i igračke su oko djeteta kad spava?

Vjerovali ili ne, nisu sve dječije igračke poželjne u blizini djeteta kad spava. Ako su igračke u blizini njegove glave, prilikom pomicanja može doći do nekih neželjenih situacija.

Jedna od čestih je da se igračka slučajno pomakne u blizinu djetetovog nosa te mu time otežava ili blokira mirno i nesmetano disanje. Dakle, pomaknite sve igračke i predmete iz djetetove blizine, pa makar ga probudili.

Je li soba u kojoj dijete spava provjerena od prašine i dekice koja pušta niti i dlačice?

Ovo je jedna od većih briga za svakog roditelja. Naime, ukoliko novorođenče spava u prašini ili je pokriveno dekicom koja pušta dlačice ili mrvice, onda to može dovesti do kasnijih poteškoća sa disanjem. Dakle, obavezno uzeti dekice za bebe.

Spava li vaše dijete na osiguranom mjestu odvojenom od ostatka kuće?

Ukoliko ono zaspi na vašem krevetu u vašoj spavaćoj sobi onda je vrijeme da odnesete dijete u njegov krevetić. Naime, ako se dijete miče u snu, može doći do raznih nezgoda, jest da su rijetke, ali su moguće.

Koja je temperature sobe u kojoj dijete spava?

Spava li vaše dijete u prostoriji koja je prehladna ili pretopla, onda je dobra ideja da ga odnese u prostorije odgovarajuće temperature, odnosno korigirajte temperaturu prostorije.

Ugodna odjeća za spavanje i temperatura sobe su ciljevi kojima težimo. Djeci ne trebaju velike tople deke kojima se mogu pokriti i preko glave, jer se u tom slučaju mogu dešavati i nezgode.

Mjesta na kojima djeca mogu zaspati teško je nabrojiti, a kamoli odrediti. Može zaspati u autosjedalici kad se vraćate iz dućana, može vam zaspati u rukama kad šetate parkom ili pak jednostavno zaspati u vašem krevetu kad slažete oprano rublje.

Spremite dijete u njegov, siguran i topao krevetić. Nije potrebno da on bude velik i glomazan, ali je potrebno da bude siguran. Kad ono zaspi dobro pogledajte da li su u blizini neke njegove igračke, jer nezgode se mogu desiti i prilikom spavanja.

Komentari

NA VRH