RODITELJSTVO

Vaša obaveza je da zaštitite dijete

Recite djeci da ne trebaju pričati sa strancima, a naučite ih i da prepoznaju loše osobe, odnosno osobe koje žele naudi

Aktivno razgovarajte sa svojom djecom o sigurnosti. Ilustracija

Bebe i mame

13.3.2020

Ovim tekstom ne šaljemo poruku da živimo u vrijeme terora i konstantne opasnosti te da je svaki stranac potencijalna opasnost za našu djecu. Ideja je da se roditelji pripreme i na one najgore situacije koje se mogu desiti njima, odnosno njihovoj djeci, jer jednom kad se desi je već prekasno. Dakle, živite ležerno, budite mirni, ali ujedno budite i na oprezu. 


Potencijalne opasnosti

Svijet je opasno mjesto, a većina roditelja nema crni pojas u karateu te mnogi nisu stručnjaci za odbrambene metode. Svejedno, obaveza im je pripremiti djecu na potencijalne opasnosti koje se kriju van njihovog doma. Također, jedna nova sfera opasnosti koja vreba jeste i sam Internet te raznorazni bolesnici koji se kriju sa druge strane ekrana.

Roditelj mora znati osnove kako se odbraniti. Također, mora znati objasniti djetetu neke osnove te odbrane:

1. Recite djeci da ne trebaju pričati sa strancima, a naučite ih i da prepoznaju loše osobe, odnosno osobe koje žele naudi.

Primjer: Jesti li rekli da odrasli stranci nikad ne traže pomoć od djeteta. Ukoliko naiđu na osobu koju ne poznaju, a koja traži pomoć od djeteta, ono mora znati da je u potencijalnoj opasnosti. Naravno, ukoliko je odrasla osoba unesrećena i stvarno treba pomoć, dijete bi trebalo znati pronaći nekoga ko može pružiti pomoć osobi.

2. Zna li vaše dijete kako napraviti scenu ukoliko je napadnuto? Zna li vikati, vrištati, udarati nogama, gristi na bolna mjesta?


Aktivno razgovarajte sa svojom djecom o sigurnosti. Ilustracija

3. Jeste li sigurni da dijete zna da se vi nećete ljutiti na njega ukoliko počne vikati "Makni se od mene!" kad se osjeti ugroženo?

4. Je li vaše dijete svjesno da ostala djeca mogu biti agresivna? Zlostavljanje djece od strane druge djece najčešća je forma zlostavljanja. Djeca koja su bila zlostavljana od strane odraslih osoba vrlo često prelaze iz žrtve u zlostavljača.

5. Zna li vaše dijete slušati onaj unutarnji glas koji govori da nešto nije u redu i da se makne što prije?


Šta treba znati

6. Ukoliko neki član porodice ili porodični prijatelj dira dijete po određenim mjestima, zna li ono da mora jasno i glasno pričati o tome? Može li vaše dijete pričati o takvim stvarima s vama? Zna li vaše dijete da ćete radije imati neugodan nesporazum sa odraslom osobom nego da se ono osjeća neugodno u društvu te osobe? Roditelji će radije čuti od djeteta rečenicu "Makni se od mene, budalo!" nego "Dozvolio sam mu da me dira, jer sam htio biti pristojan."

7. Ukoliko se vaše dijete odvoji od vas, zna li ono da mora potrčati do prvog roditelja sa djetetom i tražiti od njega pomoć?


Evo još nekoliko preporuka

- Aktivno razgovarajte sa svojom djecom o sigurnosti.

- Neka djeca nauče glasno izgovarati "NE".

- Izgradite povjerenje između vas i djece, neka se osjećaju sigurno u vašoj blizini.

- Budite njegov advokat, to znači imajte otvorene oči i slušajte dobro sve potencijalne opasnosti vašeg djeteta.

- Slušajte svoj unutarnji glas kada se susrećete sa potencijalnom opasnošću. Mnogo puta je dokazano da ljudi koji su doživjeli neku opasnost ili nesreću sa svojim djetetom, uvijek spomenu neki unutarnji glas koji ih je upućivao. Da su ga barem slušali! Dakle, ne glumite gljivu, slušajte sami sebe.

Ne dozvolite da vas vrijeme pregazi. Prije tridesetak godina šetnja gradom iz škole, odlazak u park na igru i samo vožnja biciklom po ulici nisu bili opasni za djecu. Ali danas jesu.

Pripremiti djecu na nešto što vjerojatno neće doživjeti smatrajte srećom i darom. Način na koji možete pripremiti dijete na potencijalne opasnosti van kuće vrlo je jednostavan. Najbolja linija obrane je edukacija i informiranje.


Šta mora znati dijete od četiri godine

Kad dijete napuni četiri godine treba naučiti neke osnovne informacije koje ga mogu spasiti: 

- Svoje punom ime i prezime;

- Adresu stanovanja;

- Telefonski broj ili broj mobitela oba roditelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.