ZDRAVO DIJETE

Ljetni proljevi - kako nadoknaditi tečnost

Danas se smatra da dijete koje ima proljev ne treba biti na dijeti, jer dijeta otežava oporavak

Treba paziti da dijete pije dovoljno tečnosti. Iluistracija

"Bebe i mame"

16.6.2019

Akutni proljev čest je u ranoj dječijoj dobi, posebno ljeti. Naročito su mu sklona dojenčad koja nisu na prirodnoj prehrani, ali i sva djeca do dvije godine života.  

To se događa jer mala djeca, s jedne strane, nemaju dovoljno razvijen odbrambeni mehanizam, a, s druge strane, za razvoj bolesti dovoljno je da se u organizam unese manji broj klica.

1. Ako dijete ima proljev, a ne povraća, te dehidracija još nije nastupila, tada treba paziti da pije dovoljno tečnosti. Ako odbija flašicu, možete mu davati tečnost na kapaljku.

2. Rehidraciju (nadoknadu izgubljene tečnosti i soli) treba provoditi rehidracijskim tekućinama. Pripravak koji se može kupiti u apotekama je oralna rehidracijska so. Ona se otopi u prokuhanoj i ohlađenoj vodi, a sadrži šećer i elektrolite - soli, koji se gube proljevom.

Tečnost treba davati svakih nekoliko minuta, gutljaj po gutljaj ili kašičicu po kašičicu. U slučaju da dijete povraća, treba pričekati desetak minuta i ponoviti postupak.

3. Danas se smatra da dijete koje ima proljev ne treba biti na dijeti, jer dijeta otežava oporavak, a proljev se može produžiti. Dijete može jesti već prvi dan bolesti.

Ako je dojenče na majčinom mlijeku, bilo bi dobro da ga majka što češće doji. Ako se hrani adaptiranim mlijekom, tada prvog dana bolesti treba primati mliječni napitak koji inače dobiva, ali razrijeđen rižinom sluzi u omjeru 1:1.

Već sljedećeg dana postepeno treba prelaziti na normalne mliječne obroke. Djeca starija od godine, koja jedu svu hranu, mogu jesti uobičajena kuhana jela: supe, kuhano meso i povrće, rižu, tjesteninu, mlijeko i mliječne proizvode.

Izbjegavajte sirovo voće i povrće te veće količine masti. Ne tjerajte dijete jesti. Poštujte njegove instinkte. Bolje je davati češće, manje obroke, nego da se jednom obilno najede.

4. Nemojte djetetu davati lijekove koji smanjuju broj stolica ili antibiotike. Bez savjetovanja s liječnikom smijete mu davati samo rehidracijsku tekućinu i lijekove za snižavanje temperature.

5. Dijete mlađe od tri mjeseca odvedite liječniku, jer proljev može biti znak ozbiljne bolesti. Starije dojenče možete u početku liječiti sami, ali samo ako nema druge simptome i ako mu je opće stanje dobro, a to znači: nema visoku temperaturu, ne povraća, stolice nisu krvave, nema znakove teže dehidracije i općenito je dobro raspoloženo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.