PRIPREMA HRANE

Bolje i zamrznuto nego staro povrće

Ne bacajte vodu u kojoj ste kuhali povrće: iskoristite je za pripremanje supe, sosova, napitaka

Voće i povrće treba uzimati što više u sirovom stanju. Ilustracija

"Bebe i mame"

18.6.2019

Da bi se u namirnicama maksimalno zadržali hranjivi sastojci važni za pravilan rast i razvoj djeteta, važno je da se tokom pripremanja hrane pridržavamo određenih pravila: 

- Voće i povrće treba dobro oprati prije nego što pristupite njegovoj daljoj obradi - guljenju, siječenju, kuhanju. 

- Da bi se zadržali vitamini B i C, namirnice ne treba potapati. Treba ih oprati prije guljenja, a zatim oljuštiti, očistiti i ponovo dobro oprati.

- Pošto se vitamini nalaze tik ispod kore, ukoliko je neophodno oguliti namirnicu, to treba pažljivo uraditi, da kora bude što tanja.

- Prilikom siječenja i guljenja voća i povrća treba upotrijebiti oštar nož, jer prilikom nagnječenja tkiva dolazi do uništavanja vitamina A i C.

- Voće i povrće treba uzimati što više u sirovom stanju, u obliku salata, koje treba pripremati neposredno pred jelo, jer isječeno voće i povrće stajanjem gubi vitamine.

- Ne bacajte spoljašnje, grubo lišće zelene salate, jer je bogatije vitaminima, kalcijem i željezom nego unutrašnje.

- Sjeckani peršunov list i celerov list dodati jelu (posebno supama i čorbama) tek kada ga skinete s vatre.

- Bolje je koristiti zamrznuto nego konzervirano ili od stajanja uvelo voće i povrće. Zamrzavanjem ono zadržava hranljive sastojke i energetsku vrijednost koja je postojala u momentu zamrzavanja.

- Prilikom kuhanja koristiti što manje vode, slabiju temperaturu i kuhati hranu što je moguće kraće.

- Ne bacajte vodu u kojoj ste kuhali povrće: iskoristite je za pripremanje supe, sosova, napitaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.