LJETNE TEME Dijete treba što ranije početi učiti

Prvi časovi plivanja

Roditelji uvijek trebaju biti u blizini djeteta koje se igra u plićaku ili plastičnom bazenu, kao i kada počinje ozbiljno plivati

"Bebe i mame"
25.06.2019 09:57

Ohrabrite ga da samo ulazi u vodu

Foto: Ilustracija

Ljetovanje na moru kod nas je uobičajeno. Međutim, mnogi roditelji griješe kada je u pitanju način i vrijeme kada naučiti dijete da pliva.  

Roditelji uvijek trebaju biti u blizini djeteta koje se igra u plićaku ili plastičnom bazenu, kao i kada počinje ozbiljno plivati. Ako se dijete zagrcne, potone, ostane bez vazduha, sigurno će se uplašiti, što kasnije može razviti strah i odbojnost prema vodi.

Dijete treba početi što ranije učiti plivati. Prvog dana može biti dovoljno i sjedenje na ivici bazena ili u blizini mora. Pomoćna sredstva (tikvice, šlaufi) nisu preporučljivi tokom obuke. Iako djeca bolje podnose hladnoću od odraslih, vodite računa o dužini boravka u vodi. Ako je vama hladno izvedite i dijete iz vode, osušite ga i utoplite nakratko. Potpuno je pogrešno bacati dijete u vodu misleći da će tako proplivati.

Oslobađanje od straha

Nikada nemojte:

- Prisiljavati dijete da se kupa u vodi koja mu prelazi visinu grudi. Tada dolazi do blokiranja dijafragme i ono zaustavlja disanje.

- Ne polijevajte dijete vodom i ne prskajte ga. Dozvolite mu da samo odredi trenutak kada će i kako stupiti u kontakt sa vodom.

- Ne tražite od djeteta da uđe u vodu ako mu je hladno.

- Ne tjerajte dijete u vodu ako neće, ne bacajte ga i ne zagnjurujte mu glavu.

Prvo igra

- Naučite dijete da puše u vodu, tako će najbolje savladati strah od gubitka vazduha.

- Ohrabrite ga da samo ulazi u vodu. Ali, uvijek budite pored njega, jer će se tako osjećati sigurnije. Dobro je da dijete osjeti oslonac pod svojim nogama, pa neka samo bira dubinu vode.

- U dubljoj vodi dijete će se plašiti, a u plićoj neće moći plivati.

Šta s malom djecom

Dijete koje nije prohodalo može se održavati na površini vode, koja mu je poznata sredina iz embrionalne faze razvoja. Ukoliko bebu "bacite" u vodu, ona će nesvjesnim, instinktivnim pokretima isplivati na površinu, ali ni u kom slučaju to nemojte raditi.

Malu bebu smijete voditi i u dubinu, jer ona nema stečen osjećaj sigurnosti tla pod nogama.

VAŽNO

Plivanjem se razgibava cijelo tijelo. Tokom plivanja aktiviraju se svi mišići i gotovo svi tjelesni sistemi, posebno mišići leđa. Najlakši način podizanja kondicije je upravo plivanje.

Komentari

NA VRH