SAVJETI

Dohrana - čime početi?

Najbolje je poslušati savjet svog pedijatra, a i sama beba će vam staviti do znanja da li joj se nešto dopada ili ne

Pedijatri savjetuju da počnete s kašicom od jabuke. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.6.2019

Mame su često zbunjene kada trebaju početi dohranjivati bebe, jer im svi daju drugačije savjete. I svaki pedijatar ima svoju hranu broj jedan za bebinu premijeru.  

Iako su jednoglasni da je majčino mlijeko najbolje za novorođenče, kada je uvođenje čvrste hrane u pitanju, teško se mogu složiti.

Najbolje je, ipak, poslušati savjet svog pedijatra, a i sama beba će vam staviti do znanja da li joj se nešto dopada ili ne. Ipak, nemojte se iznenaditi ako beba bude odbijala hranu ili pravila grimase kada proba novi okus.

Jabuka

Jabuka je najčešći izbor pedijatara kao hrana koju beba prvu treba probati. To je voće naših predjela i dostupna je tokom cijele godine. Jabuku dajte kao sok i to za početak jednu kašičicu, a zatim svaki dan povećavajte količinu.

Nakon sedam dana pasirajte jabuku i napravite kašicu, pa probajte time hraniti bebu. Većina s oduševljenjem prihvata voće kao prvu hranu.

Pahuljice od riže

Na tržištu postoje pahuljice od riže za bebe, obogaćene željezom, koje se preporučuju kao prva hrana. Pahuljice je lako razrijediti da izgledaju kao mlijeko. Bebe ih lako vare i rijetko izazivaju alergiju.

Kašicu možete napraviti pomoću majčinog ili adaptiranog mlijeka, ali i sa prokuhanom običnom vodom.

Krompir

Mnogi se za premijeru u bebinoj ishrani odlučuju na kuhani krompir jer ima slatkast i prijatan ukus. Krompir bebi možete dati obaren bez ikakvih dodataka, posebno soli.

Mrkva

Kuhana mrkva iz nesoljene pileće supe može biti sjajan izbor za početnike. Izgnječite je kašikom, dodajte nekoliko kapi mlijeka (majčinog ili adaptiranog) i ponudite bebi.

Banana

Iako će tokom prvih nekoliko godina banana igrati jednu od većih uloga, ona za premijeru nije baš najbolji izbor. Jedini razlog za to je njen sladak i privlačan okus koji može stvoriti problem kod kasnijeg navikavanja na manje prijatne ukuse.

Koliko puta dnevno

U samom početku bebi dajite polutečne kašice jednom dnevno, a osnovna hrana i dalje odstaje majčino mlijeko. Što je beba starija broj obroka i količina čvrste hrane u njenom jelovniku su veći i intezivniji. Kada beba napuni deset mjeseci ona već može jesti kašicu tri puta dnevno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.