DIJETE I NAVIKE Kako lakše na spavanje

Mali rituali za ljepši san

Večera, kupanje, topli napitak, pranje zubića, priča i poljubac za laku noć - najčešće su i najomiljenije rutinske radnje u pripremi za spavanje

Piše: "Bebe i mame"

Svaki dan na isti način pripremajte dijete za spavanje

Foto: Ilustracija


Kako biste olakšali odlazak u krevet i uspavljivanje djeteta nemojte mu mijenjati dnevni raspored. Dakle, svakog dana prije spavanja treba uslijediti mali ritual.  

Kakav će on biti, zavisi od vas, kao i od vašeg djeteta. Da bi vrijeme prije odlaska na počinak proteklo u opuštenoj i prijatnoj atmosferi, jedino rješenje jeste da se usaglasite sa djetetom.

Šta možete da učinite? Večera, kupanje, topli napitak, pranje zubića, priča i poljubac za laku noć - najčešće su i najomiljenije rutinske radnje u pripremi za spavanje.

Kad počnete provoditi uobičajene radnje, dijete će još neko vrijeme pokušavati da odgodi odlazak u krevet, ali će se brzo prestati opirati.

Ako je dijete u punom zamahu svojih aktivnosti i prepuno energije, nemojte ga na brzinu ubacivati u krevet, niti ga ostavljati samog u sobi.

Njegovo energično odbijanje da ode u krevet, plač i bijes podići će nivo adrenalina i dijete se zaista neće moći smiriti. Zato mu dajte još malo vremena da bi se postepeno umirilo, a zatim započnite s ritualom kako bi dijete lagano utonulo u san.

A šta kada niste kod kuće

Ako znate da ćete se kod prijatelja zadržati duže nego obično, a sa sobom ste poveli i dijete, ponesite i djetetovu pidžamicu, dekicu i njegovu omiljenu plišanu igračku.

Presvucite ga prije nego što krenete kući, umotajte ga u deku i pustite da zaspi u automobilu na putu do kuće. Kada stignete kući, dijete samo prenesite u krevet.

Više o temi

SAVJETI
Za dijete - kupka, pa bajka
NA VRH

Komentari