ISHRANA DJECE

Najveći krivci za alergije na hranu

Djeca alergije na neke namirnice, kao što su mlijeko i soja, jednostavno prerastu, za razliku od alergija na kikiriki, ribu i rakove kojih se ni nešto odraslija ne mogu lako riješiti

Simptome alergije na hranu ne treba zanemarivati. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.6.2019

Broj odraslih i djece alergičnih na različitu hranu vrtoglavo raste u svijetu, a osam namirnica načešći su pokretači svih alergijskih reakcija. Alergijske reakcije kod djece najčešće izazivaju jaja, mlijeko, kikiriki, soja i pšenica.  

Kod odraslih alergije na hranu vrlo rijetko nestaju, dok djeca alergije na neke namirnice, kao što su mlijeko i soja, jednostavno prerastu, za razliku od alergija na kikiriki, ribu i rakove kojih se ni nešto odraslija ne mogu lako riješiti.

Alergije na hranu mogu biti prouzročene gotovo svim vrstama hrane, od voća i povrća, pa do mesa.

Ali, postoji osam namirnica koje su direktni krivci za čak 90 posto svih alergijskih reakcija na hranu. To su redom: mlijeko, jaja, kikiriki, orašasti plodovi (bademi i orasi), riba (grgeč bakalar, list), rakovi (morski rakovi, jastog, škampi) te soja i pšenica.

Simptomi alergije na hranu javljaju se za nekoliko minuta ili najviše dva sata nakon što dijete pojede hranu na koju je alergično. Tipični simptomi te alergije su osjećaj briđenja u ustima, oticanje jezika i grla, teško disanje, upala grla, grčevi i povraćanje, proljev, pad krvnog pritiska te na kraju gubitak svijesti. Simptome alergije na hranu ne treba zanemarivati, jer mogu imati fatalne posljedice.

Ako sumnjate da je vaše dijete alergično na neke vrste hrane ili ako neko u porodici pati od te bolesti, odvedite dijete na testiranje. Saznat ćete na koje je namirnice dijete alergično te kolika doza alergena kod njega može izazvati reakciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.