SAVJETI

Kako kod djeteta razbiti strah od šišanja

Ako malo razmislite o tome, strah djeteta od šišanja je sasvim razumljiv

Razbijte strah od makaza i frizera. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.6.2019

Potpuno nepoznata osoba prilazi mu s makazama u ruci (za koje ste mu, vjerovatno, govorili da su opasne) pa nije ni čudo što se dijete vrpolji u stolici, pognuto, preplašeno ili uplakano. Sljedeći savjeti vam mogu pomoći da šišanje ne postane prava mora... 

1. Objasnite djetetu da će kosa ponovo porasti

Neka djeca na šišanje gledaju kao što bi gledala i na siječenje bilo kog dijela tijela. Pomozite mu da shvati da šišanje ne boli i da kosa ponovo poraste, pa će, možda, prestati da brine o tome.

2. Otvorite frizeraj za lutke i plišane mede

Igrajte se frizera uz pomoć dječijih makaza (dijete vjerovatno neće moći da siječe makazama, ali će mu biti zabavno), češlja, četke i peškira. Otvorite frizerski salon ispred velikog ogledala i dajte djetetu da sređuje frizuru svojim plišanim mušterijama. Objasnite mu da ipak, medi, kosa neće ponovo porasti ako ga bude šišao.

3. Odaberite frizerski salon u kojem se trude da udovolje djeci

U ovakvim salonima frizeri imaju mnogo više strpljenja sa neodlučnim mušterijama nego u salonima koji samo ponekad šišaju djecu. U nekima čak ima ogrtača veselih boja, video kaseta, stolica za djecu i igračaka, da se djeca zabave dok čekaju.

4. Posjetite frizerski salon i neka vaše dijete gleda frizera kako šiša drugu djecu

Posjetite frizerski salon da bi dijete gledalo (sjedeći vama u krilu) kako se druga djeca šišaju. Nadamo se da će se, kad bude vidjelo da su druga djeca ostala čitava, uvjeriti u to da mu ne prijeti opasnost. Još bolje bi bilo da se i sami ošišate dok dijete to gleda sa strane. Iskoristite priliku da upoznate dijete sa frizerom kako mu on ne bi bio potpun stranac.

5. Vodite računa o raspoloženju djeteta

Ne zakazujte šišanje onda kada je dijete obično mrzovoljno, umorno ili gladno ili kada je kod frizera gužva i kada zaposleni u salonu žure.

6. Preskočite pranje kose

Malom djetetu može biti nezgodno i može se uplašiti pranja kose u salonu (dovoljno je što kod kuće mora da pere kosu). Neka frizer pokvasi djetetu kosu prskalicom, da ne bi doživjelo traumu zbog šamponiranja kose.

7. Držite dijete u krilu

U toj velikoj, visokoj stolici mnoga se djeca ne osjećaju ugodno. Ni vama, a ni frizeru možda neće biti zgodno da vam djete za vrijeme šišanja sjedi u krilu, ali bi to prvo iskustvo sa šišanjem učinilo mnogo prijatnijim. Držite dijete u krilu okrenuto ogledalu dok mu frizer šiša prednji dio glave, a zatim ga okrenite ka sebi da bi frizer mogao da mu podšiša kosu sa potiljka.

8. Mali trud nagradite velikom pohvalom

Pohvalite dijete ako makar malo sarađuje. Budite darežljivi s pohvalama i uzdržite se kritike čak i ako se ono tokom šišanja bude opiralo.

9. Ošišajte ga sami

Ako djete odlučno odbija da se šiša kod frizera, pokušajte ga ošišati sami. Nabavite časopis sa dječijim frizurama i makaze za šišanje (nikako obične makaze) i, da ne biste pretjerali, šišajte malo pomalo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.