IDEJE

Odabrana jela za izbirljivu djecu

Jelo za djecu treba biti zdravo, spremljeno brzo da se ne bi gubili hranjivi sastojci i zato ne smije biti ni komplicirano

Prilikom serviranja jela nastojte da dijete vidi sve sastojke. Ilustracija

"Bebe i mame"

28.6.2019

Djeca žele tačno znati šta im sve dolazi na tanjur, a na roditeljima je da tu znatiželju podrže. Zato prilikom serviranja jela nastojte da dijete vidi sve sastojke, pa neka samo odabere kojim će redom jesti. 

Neko dijete najprije će pojesti salatu, drugo će prije supe uzeti komadić sira. Dozvolite im to. Jedino pravilo koje treba poštovati - poslastice dolaze na kraju. I u umjerenoj količini.

Nešto na brzinu

Nemojte uvijek ponuditi samo kruh i džem ili kruh i paštetu. Kad djeca požele nešto malo gricnuti, ponudite ih zanimljivo pripremljenim zalogajima od povrća.

1. Brodići od paprike. Spremaju se za 15 minuta, a za dvije porcije treba pripremiti 2 crvene i polovinu žute paprike, 125 g mladoga sira, 100 g fino narendane mrkve, 2 kašike sitno nasjeckanog mladog luka i pola čajne kašičice limunogo soka.

Crvenu papriku razrežite uzduž na pet dijelova. Četiri dijela bit će lađice, a peti dio zajedno sa polovinom žute paprike narežite na listiće. Pomiješajte sir, luk i mrkvu pa im dodajte sok od limuna. Lađice od paprike napunite dobijenom kremom i krasite listićima žute i crvene paprike.

2. Čamac od krastavaca. I za ovo jelo treba vam 15 minuta, a za četiri porcije pripremite: 4 mala krastavca, 125 g mocarele u kuglicama, 150 g sitnog paradajza, 8 listova bosiljka.

Krastavce uzdužno prepolovite i kašičicom malo izdubite. Mocarelu ocijedite, narežite na četvrtine baš kao i paradajz. Posložite na krastavac red sira, red paradajza i ukrasite listićem bosiljka.

3. Brodić od cikorije. Za 15 minuta pripremit ćete četiri porcije od 16 listova cikorije, 1 mandarine, 150 g dinje, 200 g mladog sira, 2 kašike nasjeckanih badema, pola kašičice soka od limuna i kašike nasjeckanog peršinovog lista.

Mandarinu ogulite, podijelite na režnjeve pa ih prepolovite. Od dinje kašikom napravite kugle. Pomiješajte sir, bademe, sok od limuna i peršin pa time napunite listove cikorije i ukrasite voćem.


Od ribe i piletine

I djecu treba navikavati da dvaput sedmično jedu ribu, a da je piletina pravo meso za njih.

4. Zamotuljci s tunjevinom pripremaju se pola sata, a za četiri porcije potrebno je ispeći četiri deblje palačinke od pšeničnog brašna i pripremiti nadjev od jedne manje konzerve tunjevine, 100 g mrkve, 40 g luka, 6 listova salate, 2 struka mladoga luka, po četvrtinu crvene i žute paprike, 40 g malomasnog sirnog namaza, 2 kašike jogurta, jedne čajne kašičice soka od limuna i kašike sitno nasjeckanog lista peršina te malo soli.

Tunjevinu treba ocijediti, mrkvu narendati, luk sitno a salatu krupnije nasjeckati, mladi luk sjeći na kolutiće, a papriku na kockice. Sve sastojke izmiješati i posoliti. Salatu razdijeliti na palačinke koje ćete saviti tako da donji i gornji kraj malo uvučete unutra kao kad savijate sarmu. Palačinke prepolovite, a ako će ih djeca jesti kao sendvič, savijeni kraj omotajte alufolijom.

5. Pileći ražnjići s povrćem zahtijevaju 25 minuta pripreme, a za četiri porcije potrebno je 500 g pilećih prsa, 5 strukova mladoga luka, 2 kašike ulja, i malo prženog susama. A za grickalice od povrća pripremite po jednu mrkvu i kelerabu, po polovinu crvene i žute paprike, 2 drške celera i 100 g krastavaca. Za začinski sos trebaju još po dvije kašike senfa i jogurta, 4 kašike kisele pavlake, so i biber.

Povrće narežite na štapiće. Pomiješajte i posolite senf, jogurt i kiselu pavlaku. Meso i mladi luk narežite na ražnjiće i naizmjenično nabodite na ražnjeve. Tavu za gril namažite uljem i zagrijte, ražnjiće posolite, pobiberite i ispržite s obje strane pa pospite susamom. Poslužite sa štapićima od povrća i začinskim sosom koje ste servirali u odvojenim posudama.

Poslastice od voća

Za desert je najbolje poslužiti voće pripremljeno malo drukčije. Ne treba ga mnogo zasladiti da bi se djeci svidjelo. Naša dva prijedlog su žarena, vesela i, prije svega, zdrava.

6. Ružičasta voćna mješavina. Tri porcije za 10 minuta. A potrebno je 200 g malina (svježih ili zamrznutih), 200 ml punomasnog mlijeka, sok od dvije veće naranče (oko 200 ml), 2 kašičice smeđeh šećera.

Izmiksajte voće, mlijeko, sok i šećer, procijedite kroz cjediljku za čaj i napunite u čaše.

7. Supa od jagoda sa „knedlama" od dinje. Za pripremu treba samo 15 minuta, a za četiri porcije pripremite 500 g jagoda (svježih ili zamrznutih), sok od 4 veće naranče (oko 400 ml), 2 kašike smeđeg šećera i 400 g dinje.

Izmiksajte jagode, sok od naranče i šećer, procijedite kroz cjediljku za čaj i naspite u zdjele za supu. Od dinje napravite „knedle" kašikom ili je jednostavno nasjeckajte na kocke, ubacite u „supu" i poslužite.

8. Krema od naranče i jogurta traži malo više vremena - 20 minuta. A za šest porcija pripremite 500 ml svježe iscijeđenog soka od naranče, koricu od polovine neprskane naranče, 2 žumanjka, 30 g škrobnog brašna, 60 g šećera, 150 g jogurta, 80 ml vrhnja za mućenje, kesicu vanilin šećera, 100 g malina (svježih ili zamrznutih), kašiku nasjeckanih pistacija.

Umutite sok od naranče s koricom naranče, žumanjcima, šećerom i škrobom i uzavrite, pa ohladite u kupki od hladne vode. Kad se ohladi dodajte jogurt, pa ga polako umiješajte. Od vrhnja i vanilin šećera napravite vrhnje i dodajte u kremu. U čašama kremu ukrasite jagodama i pistacijama.

9. Mango-puding traži i tri sata hlađenja u frižideru. Za ovu poslasticu trebat će vam 25 minuta pripreme i jedan veliki mango (oko 300 g), sok od 4 naranče (oko 200 ml), 2 kašike smeđeg šećera, 8 listova želatine i 250 ml soka od višanja.

Pripremite zdjelice za puding. Mango ogulite, pa voćno meso odvojite od koštice, sitno narežite, pa smiksajte sa šećerom i sokom od naranče. Želatinu omekšavajte pet minuta u hladnoj vodi, okapajte i na mlakom rastopite, pa pomoću ručnog miksera dodajte u mango-kremu. Pire naspite u zdjelice i ostavite da se u frižideru hlade oko tri sata. Nakon toga puding prespite u tanjuriće, zalijte sokom od višanja i garnirajte kuglicama od oraha.

Kuglice od oraha dobit ćete ako smiksate 120 g malomasnog jogurta sa 2 kašike pirea od kestena, 120 g kreme od sira i 2 kesice vanilin šećera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.